Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟΥ-CROSSLINKING

Η διασύνδεση κολλαγόνου του κερατοειδούς (corneal crosslinking) είναι μια θεραπεία για την πάθηση που ονομάζεται κερατόκωνος. Σε αυτήν την κατάσταση, το μπροστινό μέρος του ματιού, που ονομάζεται κερατοειδής, λεπταίνει και αδυνατίζει με την πάροδο του χρόνου. Αυτό το κάνει να διογκώνεται σε σχήμα κώνου, το οποίο μπορεί να παραμορφώσει και να θολώσει την όρασή σας.

Εάν τα συμπτώματα του κερατόκωνου γίνουν σοβαρά, μπορεί να χρειαστείτε μεταμόσχευση κερατοειδούς. Στη διασύνδεση κολλαγόνου του κερατοειδούς, χρησιμοποιείται φαρμακευτική αγωγή με σταγόνες και υπεριώδες φως (UV) από ένα ειδικό μηχάνημα για να κάνουν τον κερατοειδικό ιστό πιο ”ισχυρό”. Ο στόχος είναι να μην διογκωθεί περισσότερο ο κερατοειδής. Ονομάζεται «διασύνδεση κολλαγόνου» επειδή δημιουργούνται δεσμοί μεταξύ των ινών κολλαγόνου στον κερατοειδή. Αυτοί οι δεσμοί λειτουργούν σαν δοκοί στήριξης για να βοηθήσουν τον κερατοειδή να παραμείνει σταθερός και να μην εξελιχτεί άλλο ο κερατόκωνος.

Η διασύνδεση κολλαγόνου του κερατοειδούς είναι η μόνη θεραπεία που μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του προοδευτικού κερατόκωνου και συνεπώς μπορεί να βοηθήσει να αποφευχτεί μια μεταμόσχευση κερατοειδούς, η οποία είναι σοβαρή χειρουργική επέμβαση.

corneal crosslinking-διασύνδεση κολλαγόνου κερατοειδους-οφθαλμιατρος θεσσαλονικη χαριλαου πυλαια καλαμαρια τουμπα

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας διασύνδεσης κολλαγόνου κερατοειδούς.

Αρχικά, θα ενσταλλαχτούν σταγόνες που μουδιάζουν τα μάτια σας και ένα φάρμακο για να σας ηρεμήσει αν χρειαστεί. Στη συνέχεια ο γιατρός θα βάλει ειδικά διαμορφωμένες οφθαλμικές σταγόνες ριβοφλαβίνης (βιταμίνη Β2), οι οποίες επιτρέπουν στον κερατοειδή σας να απορροφά καλύτερα το φως. Χρειάζονται περίπου 10 λεπτά ανά οφθαλμό για να ”μουλιάσουν” οι σταγόνες τον κερατοειδή σας. Στη συνέχεια, θα κοιτάζετε ψηλά σε ένα φώς. Δεν θα αισθάνεστε πόνο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας γιατί τα μάτια σας θα είναι μουδιασμένα. Η όλη θεραπεία διαρκεί περίπου 20 λεπτά ανά οφθαλμό.

Τύποι διασύνδεσης Κολλαγόνου κερατοειδούς

Υπάρχουν δύο τύποι: το epi-off και το epi-on. (Το “Epi” είναι συντομογραφία για το επιθήλιο, το εξωτερικό στρώμα του κερατοειδούς.) Η τεχνική epi-off σημαίνει ότι ο γιατρός σας αφαιρεί το επιθήλιο πριν βάλει τις σταγόνες. Με το epi-on, ο γιατρός σας χαλαρώνει το επιθήλιό σας με σταγόνες ή ένα σπόγγο πριν βάλει τις σταγόνες.

Ποιος πρέπει Υποβληθεί σε διασύνδεση Κολλαγόνου κερατοειδούς;

Η διαδικασία δεν αναστρέφει τις αλλαγές στον κερατοειδή που έχουν ήδη συμβεί — απλώς τις εμποδίζει να επιδεινωθούν. Δεδομένου ότι μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης, είναι καλύτερο να μιλήσετε με το γιατρό σας νωρίτερα παρά αργότερα εάν έχετε κερατόκωνο. Ο γιατρός σας θα σας ενημερώσει εάν αυτή η θεραπεία θα μπορέσει να σας βοηθήσει.

Πώς να προετοιμάστείτε την ημέρα της Επέμβασης

Μην φορέσετε μακιγιάζ ματιών, άρωματα κτλ. Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα μπορείτε να φάτε ένα ελαφρύ γεύμα και να πιείτε υγρά εκ των προτέρων. Θα χρειαστείτε επίσης κάποιον να σας οδηγήσει στο σπίτι μετά τη διαδικασία, καθώς η όρασή σας θα είναι θολή. Ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες του γιατρού σας.

Τι Γίνεται Μετά;

Μετά την επέμβαση διασύνδεσης κολλαγόνου μπορεί να έχετε δυσφορία για λίγες μέρες. Ο γιατρός σας θα σας χορηγήσει φάρμακα για την ενόχληση εάν χρειαστεί. Ο γιατρός σας θα βάλει έναν θεραπευτικό φακό επαφής στο μάτι σας για να το βοηθήσει να επουλωθεί. Είναι σημαντικό να μην τρίβετε τα μάτια σας για 5 ημέρες μετά τη διαδικασία. Μπορεί να έχετε ευαισθησία στο φως και τα γυαλιά ηλίου μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό. Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται σαν να έχουν κάποιο ξένο σώμα στο μάτι τους στην αρχή. Μετά από μια διαδικασία διασύνδεσης κολλαγόνου, η όρασή σας θα είναι θολή στην αρχή για λίγες ημέρες. Μπορεί να παρατηρήσετε αλλαγές στην όρασή σας από καιρό σε καιρό κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επούλωσης.

Ο στόχος της διασύνδεσης του κερατοειδούς είναι να επιβραδύνει την ασθένειά σας και να αποτρέψει μελλοντικά προβλήματα όρασης, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, η όρασή σας μπορεί ακόμα και να βελτιωθεί με την πάροδο του χρόνου. Αφού υποβληθείτε σε διασύνδεση κολλαγόνου κερατοειδούς, μπορεί να χρειαστείτε νέα γυαλιά ή φακούς επαφής.

Καλέστε Μας phone
Viber viber
Email
chat Επικοινωνία