Τί είναι ο κερατόκωνος ;
Ο κερατόκωνος εμφανίζεται όταν ο κερατοειδής χιτώνας – η διαυγής μπροστινή επιφάνεια του ματιού σας σε σχήμα θόλου – λεπταίνει και σταδιακά διογκώνεται προς τα έξω σε σχήμα κώνου. Ένας κερατοειδής σε σχήμα κώνου προκαλεί θολή όραση και μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία στο φώς. Ο κερατόκωνος συνήθως προσβάλλει και τα δύο μάτια, αν και συχνά επηρεάζει το ένα μάτι περισσότερο από το άλλο. Γενικά αρχίζει να επηρεάζει άτομα μεταξύ 10 και 25 ετών. Η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί αργά για 10 χρόνια ή περισσότερο.
ποιά είναι η Αντιμετώπιση-Θεραπεία του κερατόκωνου ;
Στα αρχικά στάδια του κερατόκωνου, ίσως μπορέσετε να διορθώσετε προβλήματα όρασης με γυαλιά ή μαλακούς φακούς επαφής. Αργότερα, μπορεί να χρειαστεί να τοποθετήσετε άκαμπτους, διαπερατούς από τον αέρα φακούς επαφής ή άλλους τύπους φακών, όπως σκληρούς φακούς. Εάν η κατάστασή σας εξελιχθεί σε προχωρημένο στάδιο, μπορεί να χρειαστείτε μεταμόσχευση κερατοειδούς.
Μια νέα θεραπεία που ονομάζεται διασύνδεση κολλαγόνου κερατοειδούς μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση ή να σταματήσει την εξέλιξη του κερατόκωνου, αποτρέποντας πιθανώς την ανάγκη για μελλοντική μεταμόσχευση κερατοειδούς. Αυτή η θεραπεία μπορεί να προσφερθεί επιπλέον των παραπάνω επιλογών διόρθωσης της όρασης.
Για την μείωση του ανώμαλου αστιγματισμού που υπάρχει στον κερατόκωνο μπορούν να τοποθετηθούν ενδοκερατικοί δακτύλιοι οι οποίοι ομαλοποιούν το ανώμαλο σχήμα του κερατοειδούς, μειώνοντας τον ανώμαλο αστιγματισμό και άρα βελτιώνοντας και την οπτική οξύτητα.
ποιά είναι τα συμπτώματα του κερατόκωνου ;
Τα σημεία και τα συμπτώματα του κερατόκωνου μπορεί να αλλάξουν καθώς η νόσος εξελίσσεται. Περιλαμβάνουν:
- θολή ή παραμορφωμένη όραση
- αυξημένη ευαισθησία στο έντονο φως, που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη νυχτερινή οδήγηση
- ανάγκη για συχνές αλλαγές στις συνταγές γυαλιών
- ξαφνική επιδείνωση ή θόλωση της όρασης

Πότε να δείτε οφθαλμίατρο ;
Επισκεφτείτε τον οφθαλμίατρό σας εάν παρατηρείσετε ραγδαία επιδείνωση της όρασης σας. Στον κερατόκωνο η επιδείνωση της όρασης οφείλεται στον ανώμαλο αστιγματισμό, ο οποίος δημιουργείται εξαιτίας του κωνοειδούς σχήματος του κερατοειδούς.
Για την διάγνωση του κερατόκωνου μπορεί ,εκτός από τη διενέργεια των οφθαλμολογικών εξετάσεων ρουτίνας, να χρειαστούν και πιο εξειδικευμένες εξετάσεις όπως τοπογραφία κερατοειδούς και OCT προσθίων μορίων του οφθαλμού.
ποιές είναι οι Αιτίες του κερατόκωνου ;
Κανείς δεν γνωρίζει τι προκαλεί τον κερατόκωνο, αν και πιστεύεται ότι εμπλέκονται γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες. Περίπου 1 στα 10 άτομα με κερατόκωνο έχει επίσης έναν γονέα με την πάθηση.
ποιοί είναι οι Παράγοντες κινδύνου του κερατόκωνου ;
Αυτοί οι παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε κερατόκωνο:
- οικογενειακό ιστορικό κερατόκωνου
- έντονο τρίψιμο των ματιών
- ορισμένες παθήσεις όπως μελαγχρωστική αμφιβληστροειδίτιδα, σύνδρομο Down, σύνδρομο Ehlers-Danlos, αλλεργική ρινίτιδα και άσθμα
ποιές είναι οι Επιπλοκές του κερατόκωνου ;
Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο κερατοειδής σας μπορεί να διογκωθεί γρήγορα και να προκαλέσει ξαφνική μειωμένη όραση και ουλές στον κερατοειδή. Αυτό προκαλείται από μια κατάσταση κατά την οποία η εσωτερική επένδυση του κερατοειδούς σας διασπάται, επιτρέποντας στο υγρό να εισέλθει στον κερατοειδή (ύδρωπας). Το οίδημα συνήθως υποχωρεί από μόνο του, αλλά μπορεί να σχηματιστεί μια ουλή που επηρεάζει την όρασή σας.
Ο προχωρημένος κερατόκωνος μπορεί επίσης να προκαλέσει ουλές στον κερατοειδή σας, ιδιαίτερα όπου ο κώνος είναι πιο εμφανής. Ένας ουλωποιημένος κερατοειδής προκαλεί επιδείνωση των προβλημάτων όρασης και μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση μεταμόσχευσης κερατοειδούς.