Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

εξέταση οπτικών πεδίων θεσσαλονίκη

οφθαλμιατρος-καλαμαριας-περιμετρία

Το ιατρείο διαθέτει μηχάνημα αυτόματης περιμετρίας κατά Humphrey, για την ακριβή εξέταση των οπτικών πεδίων. (εξέταση οπτικών πεδίων – θεσσαλονίκη)

Τι είναι η εξέταση των οπτικών πεδίων ;

Το οπτικό πεδίο είναι το πόσο μεγάλη-ευρεία περιοχή μπορεί να δει το μάτι όταν εστιάζει σε ένα κεντρικό σημείο.

Η εξέταση των οπτικών πεδίων είναι ένας τρόπος με τον οποίο ο οφθαλμίατρος μπορεί να προσδιορίσει εάν υπάρχουν τυφλά σημεία (σκοτώματα) στην όραση και πού βρίσκονται. Το μέγεθος και το σχήμα του σκοτώματος μπορεί να δείξει πώς η οφθαλμική νόσος ή μια εγκεφαλική διαταραχή επηρεάζει την όραση. Για παράδειγμα, στο γλαύκωμα, αυτή η εξέταση βοηθά να φανεί οποιαδήποτε πιθανή πλευρική (περιφερειακή) απώλεια όρασης από αυτήν την ασθένεια. (εξέταση οπτικών πεδίων – θεσσαλονίκη)

Η εξέταση των οπτικών πεδίων χρησιμοποιείται επίσης για να εκτιμήθεί πώς η όραση μπορεί να περιορίζεται από παθήσεις των βλεφάρων, όπως είναι η βλεφαρόπτωση.

Πώς μπορούν να ελεγχτούν τα οπτικά πεδία ;

Προκειμένου να ελεγχτούν με ακρίβεια τα οπτικά πεδία των ματιών, ο οφθαλμίατρός θα πρέπει να βασιστεί σε συγκεκριμένες εξετάσεις για να μετρήσει πώς βλέπει ο ασθενής τα αντικείμενα στο οπτικό του πεδίο. Ο αυτοματοποιημένος έλεγχος περιμετρίας χρησιμοποιείται για το σκοπό αυτό. Βοηθά στη δημιουργία ενός λεπτομερούς χάρτη που δείχνει σε ποιές περιοχές ο ασθενής μπορεί και σε ποιές δεν μπορεί να δεί. (εξέταση οπτικών πεδίων – θεσσαλονίκη)

Πώς γίνεται η εξέταση των οπτικών πεδίων ;

Για να πραγματοποιηθεί αυτή η εξέταση, ο ασθενής κοιτάζει στο κέντρο ενός οργάνου σε σχήμα θόλου που ονομάζεται περίμετρο. Το μάτι που δεν εξετάζεται καλύπτεται με ένα ειδικό κάλυμμα. Αντίθετα το υπο εξέταση μάτι έχει τον κατάλληλο φακό μπροστά του για να βλέπει όσο το δυνατόν καλύτερα.

Κατά την εξέταση ο ασθενής κοιτάζει έναν κεντρικό στόχο καθ ‘όλη τη διάρκεια της δοκιμασίας. Μικρά, αμυδρά φωτάκια αρχίζουν να εμφανίζονται σε διαφορετικά σημεία σε όλο τον θόλο. Ο ασθενής καλείται να πατάει ένα κουμπί κάθε φορά που βλέπει ένα φωτάκι. Το μηχάνημα παρακολουθεί και καταγράφει ποιά φωτάκια δεν έγιναν ορατά. Ο ασθενής μπορεί επίσης να θέσει σε παύση την δοκιμασία, εάν πιστεύει ότι πρέπει να κάνει κάποιο διάλειμμα. (εξέταση οπτικών πεδίων – θεσσαλονίκη)

Δεδομένου ότι το γλαύκωμα επηρεάζει την περιφερική όραση, αυτή η εξέταση βοηθά να δείξει εάν υπάρχει απώλεια όρασης εκτός του κεντρικού οπτικού πεδίου.

οπτικα πεδια - θεσσαλονικη - εξέταση οπτικών πεδίων - αυτόματη περιμετρία
Ένα φυσιολογικό οπτικό πεδίο που πρέκυψε μετά απο την εξέταση οπτικών πεδίων με μηχάνημα αυτόματης περιμετρίας.

Ποιός χρειάζεται την εξέταση των οπτικών πεδίων ;

Ο έλεγχος των οπτικών πεδίων είναι ένα σημαντικό μέρος της πρόληψης και του τακτικού ελέγχου των ματιών. H εξέταση των οπτικών πεδίων είναι απαραίτητη ειδικά σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο απώλειας όρασης από ασθένειες.

Τα άτομα με τις ακόλουθες καταστάσεις θα πρέπει να παρακολουθούνται τακτικά από τον οφθαλμίατρό τους, ο οποίος θα καθορίσει πόσο συχνά απαιτείται η εξέταση των οπτικών πεδίων :

  • Γλαύκωμα
  • Πολλαπλή σκλήρυνση
  • Υπερθυρεοειδισμός
  • Διαταραχές και όγκοι της υπόφυσης
  • Προβλήματα του κεντρικού νευρικού συστήματος (όπως ένας όγκος που μπορεί να πιέζει μέρη της οπτικής οδού του εγκεφάλου)
  • Άτομα που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο

Τα άτομα με διαβήτη και υψηλή αρτηριακή πίεση έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης αποφραγμένων αιμοφόρων αγγείων στο οπτικό νεύρο και τον αμφιβληστροειδή. Μπορεί να χρειαστεί η εξέταση των οπτικών πεδίων για να παρακολουθηθούν τυχόν επιπτώσεις αυτών των παθήσεων στην όραση.(εξέταση οπτικών πεδίων – θεσσαλονίκη)

Εάν το οπτικό πεδίο είναι περιορισμένο, η ικανότητά σας να οδηγείτε ενδέχεται να είναι μειωμένη. Εάν ανησυχείτε για την απώλεια όρασης ή την ικανότητά σας να συνεχίσετε την οδήγηση, μιλήστε με τον οφθαλμίατρό σας.

Καλέστε Μας phone
Viber viber
Email
chat Επικοινωνία