Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
οφθαλμιατρος πυλαια - διαθλαστικές ανωμαλίες

μυωπία υπερμετρωπία αστιγματισμός πρεσβυωπία – τι είναι ;

Οι διαθλαστικές ανωμαλίες (δηλαδή: μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός, πρεσβυωπία) αποτελούν κοινές αιτίες μείωσης της όρασης. Εμφανίζονται όταν το μάτι δεν μπορεί να εστιάσει σαφώς τις εικόνες στην πίσω επιφάνεια του (δηλαδή στον αμφιβληστροειδή). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την θόλωση της όρασης. (οφθαλμιατρος πυλαια θεσσαλονικη – διαθλαστικές ανωμαλίες)

Αλλαγές στο μήκος του βολβού (μεγαλύτερο ή μικρότερο), το σχήμα του κερατοειδούς ή την πυκνότητα του κρυσταλλοειδούς φακού μέσα στο μάτι ή η γήρανση αυτού του φακού μπορεί να προκαλέσουν διαθλαστικά σφάλματα.

Τα διαθλαστικά σφάλματα μπορεί να επηρεάσουν τις καθημερινές δραστηριότητες εάν είναι σοβαρά και δεν έχουν διορθωθεί .

Ποιοί είναι οι τύποι των διαθλαστικών σφαλμάτων;

Οι τέσσερις συνήθεις τύποι διαθλαστικών σφαλμάτων είναι

  • Μυωπία
  • Υπερμετρωπία
  • Αστιγματισμός
  • Πρεσβυωπία

Τι συμβαίνει στις ακτίνες φωτός όταν εισέρχονται στο μάτι;

Οι ακτίνες του φωτός από ένα αντικείμενο αφού διαπεράσουν τον κερατοειδή εισέρχονται στο μάτι μέσω της κόρης του οφθαλμού και περνάνε μέσα από τον κρυσταλλοειδή φακό που βοηθά να εστιαστούν αυτές οι ακτίνες πάνω στον αμφιβληστροειδή (στην πίσω επιφάνεια του ματιού).

Στη συνέχεια, ο αμφιβληστροειδής συλλέγει αυτές τις πληροφορίες και τις στέλνει στον εγκέφαλο για ερμηνεία. Επομένως, εάν οι ακτίνες φωτός δεν εστιάζονται καλά στον αμφιβληστροειδή, οι εικόνες δεν θα φαίνονται καθαρά. (οφθαλμιατρος πυλαια θεσσαλονικη – διαθλαστικές ανωμαλίες)

blurry vision of a green chalkboard with mathematic calculation on it corrected by the glasses

Τι είναι η μυωπία;

Η μυωπία εμφανίζεται όταν οι ακτίνες φωτός εστιάζονται μπροστά από τον αμφιβληστροειδή και όχι πάνω στον αμφιβληστροειδή. Αυτό μπορεί να οφείλεται είτε στο μεγάλο αξονικό μήκος του οφθαλμού είτε στην υπερβολική διαθλαστική ισχύ του ματιού. Έτσι η μακρινή όραση είναι θολή ενώ τα κοντινά αντικείμενα παραμένουν ευκρινή.

Η οπτική διόρθωση της μυωπίας με γυαλιά ή φακούς επαφής μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της ποιότητας της όρασης. Για οριστική απαλλαγή από τα γυαλιά μπορεί να πραγματοποιηθεί διαθλαστική επέμβαση με Laser. Η μυωπία τείνει να εξελίσσεται στην παιδική ηλικία. Αρχίζει συνήθως να σταθεροποιείται από τα τέλη της εφηβείας έως την ηλικία των 20-25 ετών.

Τι είναι η υπερμετρωπία;

Η υπερμετρωπία εμφανίζεται όταν οι ακτίνες του φωτός εστιάζονται πίσω από τον αμφιβληστροειδή και όχι πάνω στον αμφιβληστροειδή. Αυτό μπορεί να οφείλεται είτε στο μικρό αξονικό μήκος του οφθαλμού είτε στην πολύ μικρή διαθλαστική ισχύ του ματιού. Προκαλεί θόλωση τόσο της μακρινής όσο και της κοντινής όρασης. (οφθαλμιατρος πυλαια – διαθλαστικές ανωμαλίες)

Χαμηλές έως μέτριες ποσότητες υπερμετρωπίας είναι συχνές στην παιδική ηλικία. Η χαμηλή έως μέτρια υπερμετρωπία, σε ένα παιδί, μπορεί εύκολα να αντισταθμιστεί από την λειτουργία εστίασης του οφθαλμού (που ονομάζεται “προσαρμογή”). Επομένως συνήθως δεν χρειάζονται γυαλιά.

Η υπερμετρωπία στην παιδική ηλικία συνήθως μειώνεται προοδευτικά καθώς ο βολβός επιμηκύνεται κατά την διάρκεια της ανάπτυξης.

Η υψηλή υπερμετρωπία στην παιδική ηλικία μπορεί να απαιτεί διόρθωση με γυαλιά, ιδιαίτερα όταν αυτή η υπερμετρωπία σχετίζεται με κακή ευθυγράμμιση των ματιών («συγκλίνων στραβισμός») ή αμβλυωπία (“τεμπέλικο μάτι”). Η υπερμετρωπία στους ενήλικες συνήθως απαιτεί διόρθωση με γυαλιά. Για οριστική απαλλαγή από τα γυαλιά μπορεί να πραγματοποιηθεί διαθλαστική επέμβαση με Laser.

Τι είναι ο αστιγματισμός;

Ο αστιγματισμός εμφανίζεται όταν ο κερατοειδής είναι πιο κυρτός στον ένα του άξονα από ότι στον άλλο. Αυτό έχει ώς αποτέλεσμα οι ακτίνες του φωτός να εστιάζονται σε διάφορα σημεία μπροστά και / ή πίσω από τον αμφιβληστροειδή.

Αυτό οδηγεί σε μια παραμορφωμένη εικόνα και γίνεται αντιληπτή από τον ασθενή ως θόλωση της όρασης. Οι διαφορές στην κυρτότητα που προκαλούν τον αστιγματισμό μπορούν εύκολα να γίνουν κατανοητές όταν ένα κανονικό μάτι θεωρείται ως μία τέλεια στρογγυλού σχήματος μπάλα μπάσκετ, ενώ ένα αστιγματικό μάτι έχει ακανόνιστο σχήμα σαν μια μπάλα ράγκμπι.

Ο αστιγματισμός μπορεί να επηρεάσει τόσο την μακρινή όσο και την κοντινή όραση δημιουργώντας συμπτώματα κοπιωπίας. Η οπτική διόρθωση του αστιγματισμού γίνεται με γυαλιά ή φακούς επαφής. Για οριστική απαλλαγή από τα γυαλιά μπορεί να πραγματοποιηθεί διαθλαστική επέμβαση με Laser. (οφθαλμιατρος πυλαια θεσσαλονικη – διαθλαστικές ανωμαλίες)

Τι είναι η πρεσβυωπία ;

Η πρεσβυωπία είναι μια πάθηση που σχετίζεται με την ηλικία. Στην πρεσβυωπία η ικανότητα του ματιού να εστιάζει κοντά γίνεται σταδιακά πιο δύσκολη. Αυτό οφείλεται στη σκλήρυνση του κρυσταλλοειδούς φακού του οφθαλμού και στην εξασθένιση του μυός που είναι υπεύθυνος για την εστίαση (ακτινωτός μύς).

Η πρεσβυωπία οδηγεί σε δυσκολία κατά την ανάγνωση και σε άλλες κοντινές εργασίες. Εάν χρειάζεται να κρατάτε την εφημερίδα,το βιβλίο ή το κινητό όλο και πιο μακριά για να διαβάσετε, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι έχει αρχίσει να αναπτύσσεται πρεσβυωπία. Αυτό επηρεάζει άτομα που πλησιάζουν την ηλικία των 40 ετών.

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν οπτικά βοηθήματα όπως γυαλιά (π.χ. διπλοεστιακά ή πολυεστιακά γυαλιά), φακοί επαφής (π.χ.: πολυεστιακοί φακοί επαφής, διόρθωση με monovision) για την διόρθωση της πρεσβυωπίας. Για οριστική απαλλαγή από τα γυαλιά μπορεί να πραγματοποιηθεί διαθλαστική επέμβαση με ένθεση ενδοφακών.

Εάν υπάρχει καταρράκτης η χειρουργική αποκατάσταση του με την τοποθέτηση ειδικού ενδοφακού μπορεί επίσης να διορθώσει την πρεσβυωπία. (οφθαλμιατρος πυλαια θεσσαλονικη – διαθλαστικές ανωμαλίες)

Διαβάστε περισσότερα για τις οφθαλμικές παθήσεις στην σελίδα των οφθαλμικών παθήσεων.

Καλέστε Μας phone
Viber viber
Email
chat Επικοινωνία