Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

οφθαλμιατρος πυλαια θεσσαλονικη – στεάτιο πτερύγιο

οφθαλμιατρος πυλαια χαριλαου καλαμαρια τουμπα θεσσαλονικη - στεάτιο και πτερύγιο

στεάτιο και πτερύγιο – τί είναι ;

Το στεάτιο και το πτερύγιο είναι μορφώματα στον επιπεφυκότα του ματιού, το διαυγές κάλυμμα πάνω από το λευκό μέρος του ματιού. (οφθαλμιατρος πυλαια θεσσαλονικη – στεάτιο και πτερύγιο)

πτερύγιο οφθαλμιατρος θεσσαλονικη
Το πτερύγιο είναι μια ανάπτυξη σαρκώδους ιστού. Μπορεί να παραμείνει μικρό ή να μεγαλώσει αρκετά και να καλύψει μέρος του κερατοειδούς.
στεατιο οφθαλμιατρος θεσσαλονικη
Το στεάτιο είναι μια κιτρινωπή, υπεγερμένη μικρή μάζα στον επιπεφυκότα.

Το στεάτιο είναι μια κιτρινωπή, υπεγερμένη μικρή μάζα στον επιπεφυκότα. Συνήθως βρίσκεται στην πλευρά του ματιού κοντά στη μύτη (ρινικό τμήμα του επιπεφυκότα), αλλά μπορεί να αναπτυχθεί και στην άλλη πλευρά. Το στεάτιο είναι εναπόθεση πρωτεΐνης, λίπους ή ασβεστίου.

Το πτερύγιο είναι μια ανάπτυξη σαρκώδους ιστού (έχει αιμοφόρα αγγεία), που μπορεί να ξεκινήσει ως στεάτιο. Μπορεί να παραμείνει μικρό ή να μεγαλώσει αρκετά και να καλύψει μέρος του κερατοειδούς. Όταν συμβεί αυτό, μπορεί να επηρεάσει ακόμα και την όρασή. (οφθαλμιατρος πυλαια θεσσαλονικη – στεάτιο και πτερύγιο)

πώς προκαλούνται ;

Τόσο το στεάτιο όσο και το πτερύγιο πιστεύεται ότι προκαλούνται από ένα συνδυασμό έκθεσης σε υπεριώδες (UV) φώς από τον ήλιο, τον άνεμο, την σκόνη και την ξηροφθαλμία.

μπορούν να προληφθούν ;


Το στεάτιο και το πτερύγιο μπορούν να προληφθούν εάν μειωθεί η έκθεση του ματιού στους παράγοντες που τα δημιουργούν. Προσπαθήστε να αποφύγετε τα πράγματα που προκαλούν την ανάπτυξη αυτών των μορφωμάτων:

  • φοράτε γυαλιά ηλίου για να προστατεύσετε τα μάτια σας από το υπεριώδες (UV) φώς
  • προστατεύστε τα μάτια σας από τη σκόνη φορώντας προστατευτικά γυαλιά
  • χρησιμοποιείτε τεχνητά δάκρυα όταν τα μάτια σας είναι στεγνά

συμπτώματα

Τα συμπτώματα του στεατίου και του πτερυγίου μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά. Περιλαμβάνουν:

  • ερυθρότητα και πρήξιμο (οίδημα) του επιπεφυκότα, κυρίως καθώς αναπτύσσεται το πτερύγιο
  • ένα κίτρινο σημείο ή μία μικρή υπέγερση στο λευκό του ματιού
  • αίσθημα ξηρότητας, φαγούρα, τσούξιμο, αίσθημα καύσου ή αίσθηση ξένου σώματος
  • θολή όραση

θεραπεία

Σε πολλές περιπτώσεις, το στεάτιο και το πτερύγιο δεν χρειάζονται θεραπεία. Ωστόσο, εάν τα συμπτώματα είναι ενοχλητικά ή εάν επηρεαστεί η όρασή, μπορεί να χρειαστεί θεραπεία. (οφθαλμιατρος πυλαια θεσσαλονικη – στεάτιο και πτερύγιο)

θεραπεία στεάτιου

Οι σταγόνες για λίπανση των ματιών μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του ερεθισμού από το στεάτιο. Βοηθούν επίσης στην ανακούφιση της ενοχλητικής αίσθησης του ξένου σώματος. Εάν το στεάτιο προκαλεί ερυθρότητα και ερεθισμό στα μάτια, μπορεί να χρειαστεί να συνταγογραφήθούν οφθαλμικές σταγόνες στεροειδών.

Συνήθως οι οφθαλμικές σταγόνες μπορούν να ανακουφίσουν οποιαδήποτε δυσφορία υπάρχει λόγω του στεατίου και η χειρουργική επέμβαση συνήθως δεν συνιστάται ή δεν απαιτείται.

θεραπεία πτερυγίου

Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει ενστάλλαξη οφθαλμικών σταγόνων στεροειδών και τεχνητών δακρύων προκειμένου να μειωθεί η ερυθρότητα, το πρήξιμο και ο ερεθισμός, καθώς και η αίσθηση ξένου σώματος.

Εάν ένα πτερύγιο μεγαλώσει αρκετά ώστε να προκαλέσει προβλήματα στην όραση, ή εάν τα συμπτώματα προκαλούν αρκετή δυσφορία, ή εάν το πτερύγιο είναι αρκετά αντιαισθητικό, τότε συνήθως συνίσταται χειρουργική αντιμετώπιση. Υπάρχουν πολλες διαφορετικές τεχνικές για την χειρουργική αφαίρεση του πτερυγίου. Υπάρχει πιθανότητα ένα πτερύγιο να ξαναδημιουργηθεί στο ίδιο σημείο μετά την χειρουργική αφαίρεση. (οφθαλμιατρος πυλαια θεσσαλονικη – στεάτιο και πτερύγιο)

Ο καλύτερος τρόπος για να αποτραπεί η δημιουργία ή η επανεμφάνιση του στεατίου και του πτερυγίου είναι να μειωθεί η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, η μείωση της ξηροφθαλμίας μέσω της χρήσης τεχνητών δακρύων και η αποφυγή έκθεσης σε σκόνη.

Διαβάστε περισσότερα για τις παθήσεις του οφθαλμού στην σελίδα των οφθαλμικών παθήσεων.

Καλέστε Μας phone
Viber viber
Email
chat Επικοινωνία