βλεφαρίτιδα – τί είναι και γιατί προκαλείται ;
Η βλεφαρίτιδα είναι φλεγμονή των βλεφάρων. Η βλεφαρίτιδα επηρεάζει συνήθως και τα δύο μάτια κατά μήκος των άκρων των βλεφάρων, δηλαδή κατά μήκος του βλεφαρικού χείλους. (οφθαλμιατρος χαριλαου θεσσαλονικη – βλεφαρίτιδα)
Η βλεφαρίτιδα εμφανίζεται συνήθως όταν μικροσκοπικοί αδένες (Μεϊβομιανοί αδένες) ,που εντοπίζονται στη βάση των βλεφαρίδων, δυσλειτουργούν, προκαλώντας ερεθισμό και ερυθρότητα. Υπάρχουν διάφορες ασθένειες και καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν βλεφαρίτιδα.
Η βλεφαρίτιδα είναι συχνά μια χρόνια πάθηση που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Η βλεφαρίτιδα μπορεί να είναι δυσάρεστη και να προκαλεί ενοχλητικά συμπτώματα, αλλά συνήθως δεν προκαλεί μόνιμη βλάβη στην όρασή και δεν είναι μεταδοτική. (οφθαλμιατρος χαριλαου θεσσαλονικη – βλεφαρίτιδα)

Συμπτώματα
Τα σημεία και τα συμπτώματα της βλεφαρίτιδας περιλαμβάνουν:
- δακρύρροια
- ερυθρότητα στο φυσιολογικό ”άσπρο” του ματιού
- αίσθηση φλεγμονής, καψίματος ή τσιμπήματος/τσουξίματος στα μάτια
- βλέφαρα που είναι λιπαρά
- φαγούρα στα βλέφαρα
- κόκκινα, πρησμένα βλέφαρα
- ξεφλούδισμα του δέρματος γύρω από τα μάτια
- κατεστραμμένες/αραιές βλεφαρίδες
- τα βλέφαρα μπορεί να κολλάνε μεταξύ τους
- πιο συχνό βλεφάρισμα από το φυσιολογικό
- ευαισθησία στο φώς
- θολή όραση που συνήθως βελτιώνεται με το βλεφάρισμα
- αίσθημα βάρους/κούρασης στα μάτια
Η βλεφαρίτιδα μπορεί να σχετίζεται με ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:
- Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα – πιτυρίδα του τριχωτού της κεφαλής και των φρυδιών.
- Φραγμένοι ή δυσλειτουργικοί αδένες στα βλέφαρα.
- Ροδόχρους ακμή – μια κατάσταση του δέρματος που χαρακτηρίζεται από ερυθρότητα του προσώπου. Υπάρχει ισχυρή συσχέτιση με το ακάρεο demodex,
- Αλλεργίες, συμπεριλαμβανομένων αλλεργικών αντιδράσεων στις οφθαλμικές σταγόνες, στα διαλύματα φακών επαφής ή στο μακιγιάζ των ματιών.
- Άκαρεα βλεφαρίδων (demodex).
- Ξηροφθαλμία – σύνδρομο ξηρού οφθαλμού. (οφθαλμιατρος χαριλαου θεσσαλονικη – βλεφαρίτιδα)


Επιπλοκές
- Η βλεφαρίτιδα μπορεί να προκαλέσει την πτώση και την αραίωση των βλεφαρίδων και οι βλεφαρίδες μπορεί να μεγαλώνουν προς λανθασμένη κατεύθυνση ή μπορεί να χάσουν το χρώμα τους.
- Προβλήματα στο δέρμα των βλεφάρων. Ουλές μπορεί να αναπτυχθούν στα βλέφαρά μετά από μακροχρόνια, σοβαρή βλεφαρίτιδα. Επίσης οι άκρες των βλεφάρων μπορεί να στραφούν προς τα μέσα ή προς τα έξω (εντρόπιο,εκτρόπιο).
- Απόφραξη των δακρυικών σημείων με αποτέλεσμα χρόνια δακρύρροια.
- Ξηροφθαλμία ή δακρύρροια. Μη φυσιολογικές λιπαρές εκκρίσεις και κυτταρικό υλικό που μπορεί να συσσωρευτεί στην στιβάδα των δακρύων δημιουργούν μια δυσλειτουργική δακρυική στιβάδα που έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη εξάτμιση των δακρύων και επακόλουθη ξηροφθαλμία. Επίσης μπορεί να δημιουργηθεί ερεθισμός με αποτέλεσμα την αντανακλαστική δακρύρροια.
- Κριθή. Είναι μια λοίμωξη που αναπτύσσεται κοντά στη βάση των βλεφαρίδων. Το αποτέλεσμα είναι μία επώδυνη διόγκωση στην άκρη του βλεφάρου.
- Χαλάζιο. Ένα χαλάζιο εμφανίζεται όταν υπάρχει απόφραξη σε έναν από τους μικρούς αδένες που βρίσκονται ακριβώς πίσω από τις βλεφαρίδες. Αυτή η απόφραξη προκαλεί φλεγμονή του αδένα, η οποία κάνει το βλέφαρο να πρηστεί και να κοκκινίσει. (οφθαλμιατρος χαριλαου θεσσαλονικη – βλεφαρίτιδα)
- Επιπεφυκίτιδα. Η βλεφαρίτιδα μπορεί να πάρεί την μορφή βλεφαρο-επιπεφυκίτιδας εάν η φλεγμονή επεκταθεί και στον επιπεφυκότα.
- Τραυματισμός του κερατοειδούς. Ο συνεχής ερεθισμός ή η λανθασμένη κατεύθυνση των βλεφαρίδων μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό στον κερατοειδή που μπορεί να εξελιχτεί σε κερατίτιδα. Μία παθολογική δακρυική στιβάδα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επιμόλυνσης του κερατοειδούς.
Διάγνωση
Οι διαγνωστικές διαδικασίες που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση της βλεφαρίτιδας περιλαμβάνουν:
- Εξέταση στην σχισμοειδή λυχνία. Ο οφθαλμίατρος μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα ειδικό μεγεθυντικό όργανο για να εξετάσει τα βλέφαρα και τα μάτια σας.
- Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο οφθαλμίατρος μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα στυλεό για να συλλέξει ένα δείγμα εκκρίσεων ή κρούστας που σχηματίζεται στο βλέφαρο σας. Αυτό το δείγμα μπορεί να αναλυθεί για βακτήρια, μύκητες ή ενδείξεις αλλεργίας.
Θεραπευτική αγωγή
- Η θεραπεία είναι εξατομικευμένη για κάθε ασθενή αναλόγως της βαρύτητας και των ιδιαιτέρων χαρακτηριστικών της βλεφαρίτιδας. Μπορεί να χρειαστούν αντιβιοτικά, αντιφλεγμονώδη, στεροειδή και υποκατάστατα τεχνητών δακρύων καθώς και εκρίζωση του ακάρεος demodex. Για την εκρίζωση του ακάρεος demodex μπορεί να χρειαστούν πολλαπλές συνεδρίες εφαρμογής tea tree oil. (οφθαλμιατρος χαριλαου θεσσαλονικη – βλεφαρίτιδα)
- Φάρμακα που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως η τοπική κυκλοσπορίνη, έχει αποδειχθεί ότι προσφέρουν ανακούφιση ορισμένων σημείων και συμπτωμάτων της βλεφαρίτιδας.
- Θεραπεία υποκείμενων καταστάσεων. Η βλεφαρίτιδα που προκαλείται από σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, ροδόχρου ακμή ή άλλες ασθένειες μπορεί να ελεγχθεί με τη θεραπεία της υποκείμενης νόσου.
- Η βλεφαρίτιδα σπάνια εξαλείφεται εντελώς. Ακόμη και με επιτυχημένη θεραπεία, η κατάσταση συχνά είναι χρόνια και απαιτεί καθημερινή φροντίδα.
Διαβάστε περισσότερα για τις παθήσεις του οφθαλμού στην σελίδα των οφθαλμικών παθήσεων.