Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

οφθαλμιατρος χαριλαου θεσσαλονικη – διαβητική αμφ/πάθεια

οφθαλμιατρος χαριλαου καλαμαρια θεσσαλονικης-διαβητικη αμφιβληστροειδοπαθεια

Τι είναι η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια ;

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι μια πάθηση που μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα που έχουν διαβήτη. Προκαλεί προοδευτική βλάβη στον αμφιβληστροειδή, τον ευαίσθητο στο φώς ιστό στο πίσω μέρος του ματιού. (οφθαλμιατρος χαριλαου θεσσαλονικη – διαβητική)

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι μια σοβαρή επιπλοκή του διαβήτη που απειλεί την όραση.

Ο διαβήτης παρεμβαίνει στην ικανότητα του σώματος να χρησιμοποιεί και να αποθηκεύει γλυκόζη.

Η ασθένεια χαρακτηρίζεται από υπερβολική γλυκόζη στο αίμα, η οποία μπορεί να προκαλέσει βλάβη σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένων των ματιών.

Με τον καιρό, ο διαβήτης βλάπτει τα μικρά αιμοφόρα αγγεία σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του αμφιβληστροειδούς. Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια εμφανίζεται όταν αυτά τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία διαρρέουν αίμα και άλλα υγρά.

Αυτό αναγκάζει τον ιστό του αμφιβληστροειδούς να διογκωθεί, με αποτέλεσμα θόλωση στην όραση. Η κατάσταση επηρεάζει συνήθως και τα δύο μάτια.

Όσο περισσότερο ένα άτομο έχει διαβήτη, τόσο πιθανότερο είναι να αναπτύξει διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια μπορεί να προκαλέσει τύφλωση. (οφθαλμιατρος χαριλαου θεσσαλονικη – διαβητική)

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας περιλαμβάνουν:

  • Μυοψίες (αλλοιώσεις στην όραση σαν ‘μυγάκια’)
  • Θολή όραση
  • Η κεντρική όραση μπορεί να είναι σκοτεινή ή θολή
  • Δυσκολία στην όραση την νύχτα

Όταν τα άτομα με διαβήτη παρουσιάζουν μεγάλες περιόδους υψηλού σακχάρου στο αίμα, το υγρό μπορεί να συσσωρευτεί στον κρυσταλλοειδή φακό του ματιού ο οποίος ελέγχει την εστίαση. Αυτή η κατάσταση αλλάζει την καμπυλότητα του φακού, οδηγώντας στην αλλοίωση της όρασης. (οφθαλμιατρος χαριλαου θεσσαλονικη – διαβητική)

Ωστόσο, μόλις ελεγχθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, συνήθως ο φακός θα επιστρέψει στο αρχικό του σχήμα και θα βελτιωθεί η όραση.

Οι ασθενείς με διαβήτη που ελέγχουν καλά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους επιβραδύνουν την έναρξη και την εξέλιξη της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας.

Η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία μπορεί να περιορίσει το ενδεχόμενο σημαντικής απώλειας όρασης από τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.
Η θεραπεία της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας ποικίλλει ανάλογα με την έκταση της νόσου. Τα άτομα με διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια μπορεί να χρειαστούν χειρουργική επέμβαση με λέιζερ για να σφραγιστούν τα διαρρέοντα αιμοφόρα αγγεία ή για να προληφθεί η διαρροή άλλων αιμοφόρων αγγείων. (οφθαλμιατρος χαριλαου θεσσαλονικη – διαβητική)

Μετά την διάγνωση της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας μπορεί να χρειαστεί να γίνουν ενέσεις φαρμάκων στο μάτι για να μειωθεί η φλεγμονή ή να σταματήσει ο σχηματισμός νέων αιμοφόρων αγγείων.

Άτομα με πολύ προχωρημένη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια μπορεί να χρειαστούν χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση και αντικατάσταση του υγρού που μοιάζει με γέλη στο εσωτερικό μέρος του ματιού, που ονομάζεται υαλώδες.

Μπορεί επίσης να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς. Η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς είναι όταν ο φωτοευαίσθητος ιστός στο πίσω μέρος του ματιού έχει αποκολληθεί. Η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς αποτελεί μία σοβαρή επιπλοκή της προχωρημένης διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας.

Πρόληψη

Εάν είστε διαβητικός, μπορείτε να βοηθήσετε στην πρόληψη ή την επιβράδυνση της ανάπτυξης διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας μέσω:

  • Λήψης του συνταγογραφούμενου φαρμάκου σας για τον διαβήτη
  • Υγιεινής διατροφής ή ειδικής δίαιτας
  • Τακτικής Άσκησης
  • Ελέγχου της υψηλής αρτηριακής πίεσης
  • Αποφυγής κατανάλωσης αλκοόλ και διακοπής του κάπνισματος

Τι προκαλεί τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια;

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια οφείλεται στη βλάβη που προκαλεί ο διαβήτης στα μικρά αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται στον αμφιβληστροειδή. Αυτά τα κατεστραμμένα αιμοφόρα αγγεία μπορούν να προκαλέσουν απώλεια όρασης:

  • Το υγρό μπορεί να διαρρεύσει στην ωχρά κηλίδα, την περιοχή του αμφιβληστροειδούς που είναι υπεύθυνη για καθαρή κεντρική όραση. Αν και μικρή σαν περιοχή, η ωχρά κηλίδα είναι το μέρος του αμφιβληστροειδούς που μας επιτρέπει να βλέπουμε χρώματα και μικρές λεπτομέρειες. Το υγρό προκαλεί διόγκωση της ωχράς κηλίδας, με αποτέλεσμα θολή όραση.
  • Σε μια προσπάθεια του οργανισμού για βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος στον αμφιβληστροειδή, μπορεί να σχηματιστούν νέα αιμοφόρα αγγεία στην επιφάνειά του. Αυτά τα εύθραυστα, ανώμαλα αιμοφόρα αγγεία μπορούν να διαρρεύσουν αίμα στο πίσω μέρος του ματιού και να εμποδίσουν την όραση.

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια ταξινομείται σε δύο τύπους:

  • Η μη παραγωγική διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια (NPDR) είναι το αρχικό στάδιο της νόσου στην οποία τα συμπτώματα είναι ήπια ή ανύπαρκτα. Στην μη παραγωγική διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, τα αιμοφόρα αγγεία στον αμφιβληστροειδή εξασθενίζουν. Μικρές διογκώσεις στα αιμοφόρα αγγεία, που ονομάζονται μικροανευρύσματα, μπορεί να διαρρέουν υγρό στον αμφιβληστροειδή. Αυτή η διαρροή μπορεί να οδηγήσει σε οίδημα της ωχράς κηλίδας. (οφθαλμιατρος χαριλαου θεσσαλονικη – διαβητική)
  • Η παραγωγική διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια (PDR) είναι η πιο προχωρημένη μορφή της νόσου. Σε αυτό το στάδιο, η αλλοίωση της κυκλοφορίας και οι διάφορες βλάβες στερούν τον αμφιβληστροειδή από το οξυγόνο. Ως αποτέλεσμα, νέα, εύθραυστα αιμοφόρα αγγεία (νεοαγγεία) μπορεί να αρχίσουν να αναπτύσσονται στον αμφιβληστροειδή και στο υαλώδες, το υγρό που μοιάζει με γέλη που γεμίζει το εσωτερικό μέρος του ματιού. Τα νέα αιμοφόρα αγγεία μπορεί να διαρρέουν αίμα στο υαλώδες, προκαλώντας θόλωση στην όραση

Άλλες επιπλοκές

Άλλες επιπλοκές της παραγωγικής διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας περιλαμβάνουν αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς, λόγω σχηματισμού ουλώδους ιστού, που προκαλεί έλξη του αμφιβληστροειδούς και ανάπτυξη γλαυκώματος.

Το γλαύκωμα είναι μια ασθένεια των ματιών στην οποία υπάρχει προοδευτική βλάβη στο οπτικό νεύρο. Στην παραγωγική διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, νέα αιμοφόρα αγγεία αναπτύσσονται στην πρόσθια περιοχή του ματιού απο την οποία το φυσιολογικό υδατοειδές υγρό απομακρύνεται από το μάτι.

Η αδυναμία απομάκρυνσης του υδατοειδούς υγρού αυξάνει σημαντικά την ενδοφθάμια πίεση, η οποία βλάπτει το οπτικό νεύρο. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η παραγωγική διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια μπορεί να προκαλέσει σοβαρή απώλεια όρασης και ακόμη και τύφλωση. (οφθαλμιατρος χαριλαου θεσσαλονικη – διαβητική)

Παράγοντες κινδύνου

  • Διαβήτης. Τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 ή 2 διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας. Όσο περισσότερο καιρό ένα άτομο έχει διαβήτη, τόσο πιο πιθανό είναι να αναπτύξει διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, ιδιαίτερα εάν ο διαβήτης δεν ελέγχεται καλά.
  • Φυλή. Οι Ισπανόφωνοι και οι Αφροαμερικανοί διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας.
  • Ιατρικές παθήσεις. Τα άτομα με άλλες ιατρικές παθήσεις, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και η υψηλή χοληστερόλη, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.
  • Εγκυμοσύνη. Οι έγκυες γυναίκες αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας. Εάν μια γυναίκα εμφανίσει διαβήτη κύησης, έχει μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξει διαβήτη καθώς μεγαλώνει.

Πώς διαγιγνώσκεται η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια;

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια μπορεί να διαγνωστεί μέσω μίας ολοκληρωμένης οφθαλμολογικής εξέτασης. Η εξέταση, με έμφαση στην αξιολόγηση του αμφιβληστροειδούς και της ωχράς κηλίδας, μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Ιστορικό ασθενούς για τον προσδιορισμό δυσχέρειας στην όραση, παρουσία διαβήτη και άλλων γενικών προβλημάτων υγείας που μπορεί να επηρεάζουν την όραση.
  • Μετρήση οπτικής οξύτητας για να προσδιοριστεί εάν και πόσο έχει επηρεαστεί η κεντρική όραση.
  • Διαθλαστικός έλεγχος για να προσδιοριστεί εάν απαιτείται νέα συνταγή γυαλιών.
  • Αξιολόγηση των οφθαλμικών δομών, συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης του αμφιβληστροειδούς μέσω της διαστολής της κόρης του ματιού (μυδρίαση).
  • Μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης

Οι συμπληρωματικές εξετάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Φωτογράφηση αμφιβληστροειδούς ή οπτική τομογραφία συνοχής (OCT) για να τεκμηριωθεί η τρέχουσα κατάσταση του αμφιβληστροειδούς
  • Αγγειογραφία με την χρήση φλουορεσκεΐνης για την αξιολόγηση της ανώμαλης ανάπτυξης των αιμοφόρων αγγείων

Πώς αντιμετωπίζεται η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια;

Η θεραπεία με λέιζερ (φωτοπηξία) χρησιμοποιείται για να σταματήσει η διαρροή αίματος και υγρού στον αμφιβληστροειδή. Το λέιζερ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία μικρών εγκαυμάτων σε περιοχές του αμφιβληστροειδούς με ανώμαλα αιμοφόρα αγγεία προκειμένου να σφραγιστούν οι διαρροές. (οφθαλμιατρος χαριλαου θεσσαλονικη – διαβητική)

Η θεραπεία της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας εξαρτάται από το στάδιο της νόσου. Ο στόχος οποιασδήποτε θεραπείας είναι να επιβραδύνει ή να σταματήσει την εξέλιξη της νόσου.

Στα αρχικά στάδια της μη παραγωγικής διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, η τακτική παρακολούθηση μπορεί να είναι η μόνη θεραπεία.

Οι συμβουλές του γιατρού σας για σωστή διατροφή και άσκηση και ο έλεγχος των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μπορεί να βοηθήσουν στον έλεγχο της εξέλιξης της νόσου.

Οι εγχύσεις φαρμάκων στο μάτι αποσκοπούν στην μείωση του σχηματισμού ανώμαλων αιμοφόρων αγγείων και μπορεί να βοηθήσουν στην επιβράδυνση των επιβλαβών επιπτώσεων της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας.

Εάν η ασθένεια προχωρήσει, τα ανώμαλα αιμοφόρα αγγεία μπορεί να διαρρεύσουν αίμα και υγρό στον αμφιβληστροειδή, οδηγώντας σε οίδημα της ωχράς κηλίδας. Η λέιζερ φωτοπηξία και η έγχυση ειδικών φαρμάκων στο μάτι μπορούν να σταματήσουν αυτή τη διαρροή. (οφθαλμιατρος χαριλαου θεσσαλονικη – διαβητική)

Η εκτεταμένη ανάπτυξη των αιμοφόρων νεοαγγείων στον αμφιβληστροειδή, η οποία εμφανίζεται στην παραγωγική διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη δημιουργία ενός μοτίβου διάσπαρτων βολών λέιζερ στον αμφιβληστροειδή. Αυτό προκαλεί συρρίκνωση και εξαφάνιση των ανώμαλων αιμοφόρων αγγείων. Με αυτήν τη διαδικασία, κάποιο μέρος της περιφερικής όρασης μπορεί να θυσιαστεί προκειμένου να προστατευθεί η κεντρική όραση. (οφθαλμιατρος χαριλαου θεσσαλονικη – διαβητική)

Διαβάστε περισσότερα για τις οφθαλμικές παθήσεις στην σελίδα των οφθαλμικών παθήσεων.

Καλέστε Μας phone
Viber viber
Email
chat Επικοινωνία