Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

οφθαλμιατρος χαριλαου θεσσαλονικη – επιπεφυκίτιδα

επιπεφυκιτιδα-οφθαλμιατρος χαριλαου θεσσαλονικη

επιπεφυκίτιδα

τί είναι ;

Η επιπεφυκίτιδα είναι η φλεγμονή του λεπτού, διαυγούς υμένα του λευκού του ματιού και του εσωτερικού των βλεφάρων (επιπεφυκότας). (οφθαλμιατρος χαριλαου θεσσαλονικη – επιπεφυκίτιδα)

Η επιπεφυκίτιδα μπορεί να έχει πολλές αιτίες, αλλά αυτό το κοινό πρόβλημα των ματιών συνήθως αντιμετωπίζεται εύκολα. Επιπλέον, με μερικές απλές προφυλάξεις, συχνά μπορεί να προληφθεί.

Κάποιες φορές ωστόσο η επιπεφυκίτιδα μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα όρασης εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία.

Οποιοσδήποτε μπορεί να νοσήσει απο επιπεφυκίτιδα, αλλά οι υπάλληλοι γραφείου, οι υπάλληλοι των καταστημάτων, οι μαθητές, οι φοιτητές, οι δάσκαλοι και οι εργαζόμενοι στη φροντίδα παιδιών, διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο για τους μεταδοτικούς τύπους της επιπεφυκίτιδας, επειδή συνεργάζονται στενά με άλλους ανθρώπους.

τι προκαλεί επιπεφυκίτιδα;

Οι κύριοι τύποι επιπεφυκίτιδας, με βάση την αιτία, είναι:

 • Ιογενής επιπεφυκίτιδα: Προκαλείται από ιό, όπως το κοινό κρυολόγημα. Αυτός ο τύπος επιπεφυκίτιδας είναι πολύ μεταδοτικός. 
 • Βακτηριακή επιπεφυκίτιδα: Προκαλείται από βακτήρια. Αυτός ο τύπος επιπεφυκίτιδας μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στο μάτι, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία.   
 • Αλλεργική επιπεφυκίτιδα: Προκαλείται από αλλεργιογόνα, όπως η γύρη, η σκόνη και τo τρίχωμα των ζώων μεταξύ ευπαθών ατόμων. Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα μπορεί να είναι εποχιακή ή να εκδηλώνεται όλο το χρόνο.
 • Η νεογνική επιπεφυκίτιδα είναι μια σοβαρή μορφή επιπεφυκίτιδας που επηρεάζει τα νεογνά. Μπορεί να προκληθεί από επικίνδυνα βακτήρια.
 • Η γιγαντοθηλαία επιπεφυκίτιδα συνδέεται με τη μακροχρόνια χρήση επαφών επαφής. Πιστεύεται ότι αποτελεί αλλεργική αντίδραση σε ένα χρόνιο ξένο σώμα (φακοί επαφής) στο μάτι. (οφθαλμιατρος χαριλαου θεσσαλονικη – επιπεφυκίτιδα)

σημεία και συμπτώματα

Το κύριο σημείο είναι η ερυθρότητα. Άλλα σημεία και συμπτώματα της επιπεφυκίτιδας εξαρτώνται από τον τύπο της επιπεφυκίτιδας.

 • Τα συμπτώματα της ιογενούς επιπεφυκίτιδας περιλαμβάνουν δακρύρροια, φαγούρα στα μάτια ή ευαισθησία στο φώς. Μπορεί να επηρεαστούν μόνο το ένα ή και τα δύο μάτια. Η ιογενής επιπεφυκίτιδα είναι πολύ μεταδοτική και μπορεί να εξαπλωθεί και να μεταδοθεί με τον βήχα και το φτάρνισμα αλλά κυρίως μέσω της επαφής των ματιών με σωματικά υγρά τα οποία περιέχουν τον ιό.
 • Η βακτηριακή επιπεφυκίτιδα προκαλεί πυώδεις κολλώδεις, κίτρινες ή πράσινο-κίτρινες εκκρίσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτές οι εκκρίσεις μπορεί να είναι αρκετά σοβαρές ώστε τα βλέφαρα να κολλάνε μεταξύ τους όταν ξυπνάτε το πρωί. Μπορεί να επηρεαστεί μόνο το ένα ή και τα δύο μάτια. Η βακτηριακή επιπεφυκίτιδα μεταδίδεται, συνήθως με άμεση επαφή με μολυσμένα χέρια ή αντικείμενα που έχουν αγγίξει το μάτι. 
 • Τα συμπτώματα της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας περιλαμβάνουν δακρύρροια, κάψιμο, φαγούρα στα μάτια και συχνά συνοδεύονται από ρινική συμφόρηση και καταρροή και ευαισθησία στο φώς. Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα επηρεάζει και τα δύο μάτια, αλλά αυτός ο τύπος επιπεφυκίτιδας δεν είναι μεταδοτικός. (οφθαλμιατρος χαριλαου θεσσαλονικη – επιπεφυκίτιδα)

θεραπεία

Η θεραπεία της επιπεφυκίτιδας εξαρτάται από τον τύπο της επιπεφυκίτιδας. Ο οφθαλμίατρος μετά απο έναν ολοκληρωμένο έλεγχο θα σας δώσει την κατάλληλη αγωγή. (οφθαλμιατρος χαριλαου θεσσαλονικη – επιπεφυκίτιδα)

πρόληψη

 • Ποτέ μην μοιράζεστε με άλλους ανθρώπους προσωπικά αντικείμενα όπως ρούχα, πετσέτες χεριών ή χαρτομάντηλα.
 • Καλύψτε τη μύτη και το στόμα σας κατά τον βήχα ή το φτάρνισμα.
 • Αποφύγετε να τρίβετε ή να αγγίζετε τα μάτια σας.
 • Πλένετε τα χέρια σας συχνά, ειδικά όταν περνάτε χρόνο στο σχολείο ή σε άλλους δημόσιους χώρους.
 • Κρατήστε ένα απολυμαντικό χεριών κοντά σας και χρησιμοποιείτε το συχνά.
 • Καθαρίζετε συχνά με αντισηπτικό καθαριστικό επιφάνειες όπως πάγκοι, επιφάνειες μπάνιου, λαβές βρύσης και κοινόχρηστα τηλέφωνα.
 • Εάν γνωρίζετε ότι πάσχετε από εποχιακές αλλεργίες, ρωτήστε τον οφθαλμίατρο τι μπορεί να γίνει για να ελαχιστοποιήσετε τα συμπτώματά σας πριν ξεκινήσουν.
 • Εάν φοράτε φακούς επαφής, ακολουθήστε τις οδηγίες του οφθαλμιάτρου σας για φροντίδα και αντικατάσταση των φακών και χρησιμοποιήστε σωστά διαλύματα φακών επαφής.
 • Όταν κολυμπάτε, φοράτε γυαλιά κολύμβησης για να προστατεύσετε τον εαυτό σας από βακτήρια και άλλους μικροοργανισμούς στο νερό που μπορούν να προκαλέσουν επιπεφυκίτιδα.
 • Πρίν το ντούς, αφαιρέστε τους φακούς επαφής για να αποφύγετε την παγίδευση βακτηρίων μεταξύ των ματιών σας και των φακών. (οφθαλμιατρος χαριλαου θεσσαλονικη – επιπεφυκίτιδα)

άλλα μέτρα πρόληψης

Παρά αυτές τις προφυλάξεις, εσείς ή το παιδί σας μπορεί να νοσήσετε από επιπεφυκίτιδα.

Εάν το παιδί σας έχει επιπεφυκίτιδα, ενημερώστε τον δάσκαλό του για τη μόλυνση, ώστε να ληφθούν επιπλέον μέτρα για την απολύμανση της τάξης ή του παιδικού σταθμού. Επίσης, κρατήστε το παιδί σας σπίτι μέχρι να περάσει το μεταδοτικό στάδιο.

Ο οφθαλμίατρος θα σας ενημερώσει πότε εσείς ή το παιδί σας μπορείτε να είστε κοντά σε άλλους χωρίς κίνδυνο μετάδοσης.

Ένα κόκκινο μάτι μπορεί μερικές φορές να αποτελεί ένδειξη σοβαρού οφθαλμικού προβλήματος. Για μια ακριβή διάγνωση και την πιο αποτελεσματική θεραπεία, επισκεφτείτε τον οφθαλμίατρο. (οφθαλμιατρος χαριλαου θεσσαλονικη – επιπεφυκίτιδα)

Διαβάστε περισσότερα για τις οφθαλμικές παθήσεις στην σελίδα των οφθαλμικών παθήσεων.

Καλέστε Μας phone
Viber viber
Email
chat Επικοινωνία