οφθαλμιατρος χαριλαου – καταρράκτης

οφθαλμιατρος χαριλαου - καταρράκτης

καταρράκτης – τι είναι;

Ο καταρράκτης είναι η θόλωση του φυσιολογικά διαφανούς φακού του ματιού. (οφθαλμιατρος χαριλαου – καταρράκτης)

Τα άτομα που έχουν καταρράκτη, είναι σαν να βλέπουν μέσα από θολωμένο τζάμι. Η θολή όραση που προκαλείται από τον καταρράκτη μπορεί να δυσκολέψει την ανάγνωση, την οδήγηση του αυτοκινήτου (ειδικά τη νύχτα) και την διάκριση λεπτομερειών των αντικειμένων γύρω μας.

Τις περισσότερες φορές ο καταρράκτης αναπτύσσεται αργά και δεν διαταράσσει την όρασή νωρίς, αλλά με τον καιρό, ο καταρράκτης θα επηρεάσει τελικά την όραση και την οπτική οξύτητα.

Αρχικά, ο ισχυρότερος φωτισμός και τα γυαλιά μπορούν να βοηθήσουν να αντιμετωπίσει κανείς τα συμπτώματα του καταρράκτη. Αλλά εάν η μειωμένη όραση παρεμποδίζει τις συνήθεις δραστηριότητες, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική αποκατάσταση του καταρράκτη. (οφθαλμιατρος χαριλαου – καταρράκτης)

Συμπτώματα

Στις παρακάτω εικόνες φαίνεται πώς βλέπει κάποιος που έχει καταρράκτη:

οφθαλμιατρος χαριλαου - καταρράκτης
οφθαλμιατρος χαριλαου - καταρράκτης

Τα σημεία και τα συμπτώματα του καταρράκτη περιλαμβάνουν:

 • Θολή ή σκοτεινή όραση
 • Αύξηση της δυσκολίας στην όραση την νύχτα
 • Μεγαλύτερη ανάγκη για εντονότερο φώς κατά την ανάγνωση ή κατά την διάρκεια άλλων δραστηριοτήτων
 • Όραση “φωτοστεφάνων” γύρω από τα φώτα
 • Συχνές αλλαγές στη συνταγή γυαλιών ή φακών επαφής
 • Τα χρώματα των αντικειμένων μπορεί να φαίνονται ξεθωριασμένα ή κιτρινισμένα
 • Μονόφθαλμη διπλωπία

Αρχικά, η θόλωση στην όρασή σας που προκαλείται από καταρράκτη μπορεί να επηρεάσει μόνο ένα μικρό μέρος του φακού του ματιού και μπορεί να μην υπάρξει σημαντική ή ανιχνεύσιμη απώλεια όρασης.

Καθώς ο καταρράκτης όμως εξελίσσεται, θολώνει περισσότερο τον φακό και παραμορφώνει το φώς που διέρχεται από το φακό. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πιο εμφανή συμπτώματα. (οφθαλμιατρος χαριλαου – καταρράκτης)

Αιτίες

 • Τα περισσότερα είδη καταρράκτη αναπτύσσονται όταν η γήρανση ή κάποιος τραυματισμός αλλάξει κατά κάποιο τρόπο τον ιστό του φακού του οφθαλμού, θολώνοντάς τον.
 • Ορισμένες κληρονομικές γενετικές διαταραχές που προκαλούν άλλα προβλήματα υγείας μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καταρράκτη. Ο καταρράκτης μπορεί επίσης να προκληθεί από άλλες παθήσεις των ματιών, από προηγούμενη χειρουργική επέμβαση ματιών ή από ασθένειες όπως ο διαβήτης.
 • Η μακροχρόνια χρήση στεροειδών φαρμάκων μπορεί επίσης να προκαλέσει καταρράκτη.

Πώς σχηματίζεται ο καταρράκτης

 • Ο φακός, στον οποίο σχηματίζεται ο καταρράκτης, βρίσκεται πίσω από το έγχρωμο μέρος του οφθαλμού (ίριδα). Ο φακός εστιάζει το φώς που περνά στο μάτι, παράγοντας καθαρές, ευκρινείς εικόνες στον αμφιβληστροειδή – την ευαίσθητη στο φως μεμβράνη στο μάτι που λειτουργεί όπως το φίλμ σε μια κάμερα. (οφθαλμιατρος χαριλαου – καταρράκτης)
 • Με την αύξηση της ηλικίας, οι φακός του ματιού γίνεται λιγότερο εύκαμπτος, λιγότερο διαφανής και παχύτερος. Οι ηλικιακές και άλλες ασθένειες αλλοιώνουν τον ιστό του φακού, έχοντας σαν αποτέλεσμα την θόλωση μικρών περιοχών του.
 • Καθώς ο καταρράκτης συνεχίζει να αναπτύσσεται, η θόλωση γίνεται πιο πυκνή και περιλαμβάνει μεγαλύτερο μέρος του φακού. Ο καταρράκτης διασκορπίζει και μπλοκάρει το φως καθώς περνά μέσα από το φακό, εμποδίζοντας τον σχηματισμό μιας ευκρινούς εικόνας στον αμφιβληστροειδή. Ως αποτέλεσμα, η όραση είναι θολή.
 • Ο καταρράκτης γενικά αναπτύσσεται και στα δύο μάτια, αλλά όχι πάντα ομοιόμορφα. Ο καταρράκτης στο ένα μάτι μπορεί να είναι πιο προχωρημένος από το άλλο, προκαλώντας διαφορά στην όραση μεταξύ των ματιών.

Οι τύποι καταρράκτη

Οι τύποι καταρράκτη περιλαμβάνουν:

 • Καταρράκτης που επηρεάζει το κέντρο του φακού (πυρηνικός καταρράκτης)

Ένας πυρηνικός καταρράκτης μπορεί στην αρχή να προκαλέσει περισσότερη μυωπία ή ακόμη και προσωρινή βελτίωση στην όραση κατά την ανάγνωση. Αλλά με την πάροδο του χρόνου, ο φακός σταδιακά γίνεται πιο πυκνός και κίτρινος και θολώνει περαιτέρω την όραση. Καθώς ο καταρράκτης εξελίσσεται αργά, ο φακός μπορεί να αποκτήσει ακόμη και καφέ χρώμα. Το προχωρημένο κιτρίνισμα ή το καφέ του φακού μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολία διάκρισης μεταξύ αποχρώσεων των χρωμάτων.

 • Καταρράκτης που επηρεάζει τις άκρες του φακού (φλοιώδης καταρράκτης)

Ένας φλοιώδης καταρράκτης ξεκινά με λευκές, σφηνοειδείς αδιαφάνειες ή ραβδώσεις στο εξωτερικό άκρο (περιφέρεια) του φλοιού του φακού. Καθώς προχωρά αργά, οι ραβδώσεις εκτείνονται στο κέντρο και εμποδίζουν το φώς που διέρχεται από το κέντρο του φακού.

 • Καταρράκτης που επηρεάζει το πίσω μέρος του φακού (οπίσθιος υποκαψικός καταρράκτης)

Ένας οπίσθιος υποκαψικός καταρράκτης ξεκινά ως μια μικρή, αδιαφανής περιοχή που συνήθως σχηματίζεται κοντά στο πίσω μέρος του φακού, ακριβώς από όπου διέρχεται το φώς. Ένας οπίσθιος υποκαψικός καταρράκτης δυσχεραίνει συχνά την κοντινή όραση (π.χ κατά την ανάγνωση), προκαλεί μεγάλη μείωση της οπτικής οξύτητας και όραση φωτοστεφάνων γύρω από τα φώτα τη νύχτα. Αυτοί οι τύποι καταρράκτη τείνουν να εξελίσσονται γρηγορότερα από άλλους τύπους. (οφθαλμιατρος χαριλαου – καταρράκτης)

 • Συγγενής καταρράκτης

Μερικοί άνθρωποι γεννιούνται με καταρράκτη ή αυτός αναπτύσσεται κατά την παιδική ηλικία. Αυτοί οι καταρράκτες μπορεί να είναι γενετικοί ή να σχετίζονται με ενδομήτρια λοίμωξη ή τραύμα.

Αυτοί οι καταρράκτες μπορεί επίσης να οφείλονται σε ορισμένες καταστάσεις, όπως μυοτονική δυστροφία, γαλακτοζαιμία, νευροϊνωμάτωση τύπου 2 ή ερυθρά. Ο συγγενής καταρράκτης δεν επηρεάζει πάντα την όραση, αλλά αν αυτό συμβεί, συνήθως αφαιρείται αμέσως μετά την ανίχνευση.

 • Μετατραυματικός καταρράκτης

Αναπτύσσεται μετά από τραυματισμό του κρυσταλλοειδούς φακού του οφθαλμού

Δείτε στο ακόλουθο βίντεο πώς φαίνονται διάφοροι τύποι καταρράκτη κατά την εξέταση στην σχισμοειδή λυχνία:

οφθαλμιατρος χαριλαου – καταρράκτης

πρόληψη και Παράγοντες κινδύνου

Παράγοντες κινδύνου

Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο καταρράκτη περιλαμβάνουν:

 • Αύξηση της ηλικίας
 • Διαβήτης
 • Υπερβολική έκθεση στο ηλιακό φώς
 • Κάπνισμα
 • Παχυσαρκία
 • Υψηλή αρτηριακή πίεση
 • Προηγούμενος τραυματισμός ή φλεγμονή των ματιών
 • Προηγούμενη χειρουργική επέμβαση στα μάτια
 • Παρατεταμένη χρήση κορτικοστεροειδών φαρμάκων
 • Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Πρόληψη

Έως σήμερα καμία μελέτη δεν έχει αποδείξει την αποτροπή της εμφάνισης ή την επιβράδυνση της εξέλιξης του καταρράκτη. Ωστόσο, πιστεύεται ότι πολλές στρατηγικές μπορεί να είναι χρήσιμες, όπως:

 • Πραγματοποιήστε τακτικές εξετάσεις ματιών. Οι οφθαλμικές εξετάσεις μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό καταρράκτη και άλλων οφθαλμικών προβλημάτων στα πρώτα τους στάδια.
 • Ρωτήστε τον οφθαλμίατρο σας πόσο συχνά πρέπει να κάνετε οφθαλμολογική εξέταση.
 • Σταματήστε το κάπνισμα. Ρωτήστε τον οφθαλμίατρο σας για προτάσεις σχετικά με τον τρόπο διακοπής του καπνίσματος. Τα φάρμακα, η παροχή συμβουλών και άλλες στρατηγικές μπορούν να σας βοηθήσουν. (οφθαλμιατρος χαριλαου – καταρράκτης)
 • Διαχειριστείτε και αντιμετωπείστε τα άλλα προβλήματα της υγείας σας. Ακολουθήστε το πρόγραμμα θεραπείας σας εάν έχετε διαβήτη ή άλλες ιατρικές καταστάσεις που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη.
 • Ακολουθείστε μια υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει πολλά φρούτα και λαχανικά. Η προσθήκη μιας ποικιλίας πολύχρωμων φρούτων και λαχανικών στη διατροφή σας εξασφαλίζει ότι παίρνετε πολλές βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν πολλά αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στη διατήρηση της υγείας των ματιών σας.
 • Δεν υπάρχουν μελέτες που να έχουν αποδείξει ότι τα αντιοξειδωτικά σε μορφή χαπιού μπορούν να αποτρέψουν εντελώς την εμφάνιση του καταρράκτη. Ωστόσο μια μεγάλη μελέτη πληθυσμού έδειξε πρόσφατα ότι μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καταρράκτη. Τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν πολλά αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία και είναι ένας ασφαλής τρόπος για να αυξήσετε την ποσότητα των ιχνοστοιχείων και βιταμινών στη διατροφή σας. (οφθαλμιατρος χαριλαου – καταρράκτης)
 • Φορέστε γυαλιά ηλίου. Το υπεριώδες φως από τον ήλιο μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη καταρράκτη. Φοράτε γυαλιά ηλίου που εμποδίζουν τις υπεριώδεις ακτίνες Β (UVB) όταν βρίσκεστε έξω.
 • Μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καταρράκτη.

Διάγνωση

Για να προσδιορίσει εάν έχετε καταρράκτη, ο οφθαλμίατρος σας θα επανεξετάσει το ιατρικό ιστορικό και τα συμπτώματά σας και θα πραγματοποιήσει μια οφθαλμολογική εξέταση. Ο γιατρός σας μπορεί να πραγματοποιήσει διάφορες εξετάσεις, όπως:

 • Μέτρηση οπτικής οξύτητας. Για την μέτρηση της οπτικής οξύτητας χρησιμοποιείται ένα ειδικό γράφημα για να μετρηθεί πόσο καλά μπορείτε να διαβάσετε μια σειρά γραμμάτων. Τα μάτια σας ελέγχονται ένα προς ένα κάθε φορά, ενώ το άλλο μάτι είναι καλυμμένο. Χρησιμοποιώντας ένα γράφημα ή μια συσκευή προβολής με προοδευτικά μικρότερα γράμματα, ο οφθαλμίατρος καθορίζει εάν έχετε όραση 20/20 ή εάν η όρασή σας δείχνει σημεία εξασθένησης (μείωση οπτικής οξύτητας).
 • Εξέταση προσθίων μορίων στη σχισμοειδή λυχνία. Η σχισμοειδής λυχνία επιτρέπει στον οφθαλμίατρο σας να δει τις δομές στο μπροστινό μέρος του ματιού σας υπό μεγέθυνση. Το όργανο αυτό ονομάζεται έτσι επειδή χρησιμοποιεί μια έντονη γραμμή φωτός, μια σχισμή, για να φωτίσει τον κερατοειδή χιτώνα, την ίριδα, το φακό και την περιοχή μεταξύ της ίριδας και του κερατοειδούς. Η σχισμή επιτρέπει στον οφθαλμίατρο σας να δει αυτές τις δομές σε μικρά τμήματα, γεγονός που καθιστά ευκολότερο τον εντοπισμό μικρών ανωμαλιών.
 • Εξέταση αμφιβληστροειδούς. Προκειμένου να γίνει μια εξέταση αμφιβληστροειδούς, ο οφθαλμίατρος βάζει σταγόνες στα μάτια σας για να ανοίξουν οι κόρες των οφθαλμών (φαρμακευτική μυδρίαση). Αυτό διευκολύνει την εξέταση του πίσω μέρους των ματιών σας (αμφιβληστροειδής). Σε κατάσταση μυδρίασης και χρησιμοποιώντας την σχισμοειδή λυχνία, ο οφθαλμίατρος σας μπορεί να εξετάσει τον κρυσταλλοειδή φακό του οφθαλμού καλύτερα και πληρέστερα για πιθανά σημεία καταρράκτη.

Θεραπεία

Όταν τα γυαλιά δεν αρκούν για να σας δώσουν μια ικανοποιητική και ευκρινή όραση , η μόνη αποτελεσματική θεραπεία είναι η χειρουργική αποκατάσταση του καταρράκτη. (οφθαλμιατρος χαριλαου – καταρράκτης)

Πότε πρέπει να σκεφτείτε την διενέργεια χειρουργικής επέμβασης για τον καταρράκτη των ματιών σας

 • Συζητήστε με τον οφθαλμίατρο σας σχετικά με το εάν η χειρουργική επέμβαση είναι κατάλληλη για εσάς.
 • Συνήθως η πραγματοποίηση χειρουργικής επέμβασης καταρράκτη γίνεται όταν ο καταρράκτης αρχίζει να επηρεάζει την ποιότητα ζωής σας ή να επηρεάζει την ικανότητα σας να εκτελείτε κανονικές καθημερινές δραστηριότητες, όπως η ανάγνωση ή η οδήγηση τη νύχτα.
 • Εναπόκειται σε εσάς και τον οφθαλμίατρο σας να αποφασίσετε πότε είναι κατάλληλη η χειρουργική επέμβαση καταρράκτη.
 • Η καθυστέρηση της διαδικασίας γενικά δεν θα επηρεάσει πόσο καλά θα ανακάμψει η όραση σας, εάν αποφασίσετε να κάνετε αργότερα την χειρουργική επέμβαση του καταρράκτη.
 • H υπερβολική όμως καθυστέρηση της χειρουργικής επέμβασης μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την μεγάλη σκλήρυνση του καταρράκτη, με αποτέλεσμα η χειρουργική αποκατάσταση του, όταν τελικά γίνει η επέμβαση, να είναι δυσκολότερη. (οφθαλμιατρος χαριλαου – καταρράκτης)
 • Παρόλα αυτά η χειρουργική αποκατάσταση του καταρράκτη δεν θεωρείται επείγουσα επέμβαση. Επίσης ο καταρράκτης μπορεί να εξελιχτεί γρηγορότερα σε άτομα με διαβήτη.
 • Αφιερώστε χρόνο για να εξετάσετε τα οφέλη και τους κινδύνους της χειρουργικής επέμβασης καταρράκτη με τον οφθαλμίατρο σας.
 • Εάν επιλέξετε να μην υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση καταρράκτη άμεσα, μπορεί να χρειαστούν περιοδικές εξετάσεις παρακολούθησης για να φανεί εάν ο καταρράκτης σας εξελίσσεται.
 • Το πόσο συχνά θα βλέπετε τον οφθαλμιατρό σας εξαρτάται από την κατάστασή σας.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης του καταρράκτη

 • Η χειρουργική επέμβαση καταρράκτη περιλαμβάνει την αφαίρεση του θολωμένου φακού και την αντικατάσταση του με έναν καθαρό τεχνητό φακό. Ο τεχνητός φακός, που ονομάζεται ενδοφακός, τοποθετείται στο ίδιο μέρος με τον φυσικό φακό και παραμένει μόνιμα σε αυτή την θέση.
 • Για μερικούς ανθρώπους, άλλα προβλήματα των οφθαλμών μπορεί να απαγορεύουν τη χρήση τεχνητού φακού. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μόλις αφαιρεθεί ο καταρράκτης, η όραση μπορεί να διορθωθεί με γυαλιά ή φακούς επαφής.
 • Η χειρουργική επέμβαση καταρράκτη πραγματοποιείται σε κλινικές που διαθέτουν χειρουργεία με τον κατάλληλο εξοπλισμό. Δεν θα χρειαστεί να μείνετε σε νοσοκομείο μετά τη χειρουργική επέμβαση.
 • Κατά τη χειρουργική επέμβαση καταρράκτη, ο οφθαλμίατρος χρησιμοποιεί τοπικό αναισθητικό για να μουδιάσει την περιοχή στα μάτια σας. Συνήθως μένετε ξύπνιοι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, κάτι που σημαίνει ότι δεν γίνεται γενική αναισθησία αλλά μόνο τοπική.
 • Μετά τη διαδικασία, θα σας συνταγογραφηθούν οι απαραίτητες οφθαλμικές σταγόνες, τις οποίες θα ενσταλλάσετε στο χειρουργημένο μάτι για όσο χρονικό διάστημα σας υποδείξει ο γιατρός. Επίσης θα σας δοθούν μετεγχειρητικές οδηγίες και θα προγραμματιστούν οι απαραίτητοι επανέλεγχοι.
 • Εάν χρειάζεται να γίνει χειρουργική επέμβαση και στα δύο μάτια, ο οφθαλμίατρος θα προγραμματίσει χειρουργική επέμβαση για να αφαιρέσει τον καταρράκτη στο δεύτερο μάτι αφού έχετε επουλωθεί από την πρώτη χειρουργική επέμβαση. (οφθαλμιατρος χαριλαου – καταρράκτης)

Διαβάστε περισσότερα για τις οφθαλμικές παθήσεις στην σελίδα των οφθαλμικών παθήσεων.