Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

οφθαλμιατρος χαριλαου θεσσαλονικη – μυοψίες – μυγαράκια

οφθαλμιατρος χαριλαου - μυοψίες

Μυοψίες – Γενικά

Οι μυοψίες-μυγαράκια είναι οπτικά φαινόμενα που εμφανίζονται στην όραση. (οφθαλμιατρος χαριλαου θεσσαλονικη – μυοψίες)

Μπορεί να φαίνονται σαν μαύρα ή γκρί στίγματα, σαν χορδές ή σαν ιστοί αράχνης. Μπορεί να μετακινούνται ή να παρασύρονται με τις κινήσεις των ματιών και ίσως φαίνεται να απομακρύνονται όταν προσπαθείτε να τα κοιτάξετε απευθείας.

Πώς προκαλούνται

Οι μυοψίες μπορεί να έχουν πολλές αιτίες. Τις περισσότερες φορές προκαλούνται από αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία, οι οποίες συμβαίνουν καθώς η ουσία μέσα στα μάτια, που ονομάζεται υαλοειδές, αλλάζει σύσταση. Οι μικροσκοπικές ίνες εντός του υαλοειδούς τείνουν να συσσωρεύονται και μπορούν να δημιουργήσουν μικροσκοπικές σκιές πάνω στον αμφιβληστροειδή, καθώς το φώς διέρχεται μέσα απο αυτές. Οι σκιές αυτές ονομάζονται μυοψίες.

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή εάν υπάρξει ξαφνική αύξηση των μυοψιών, ειδικά εάν συνυπάρχουν επίσης ελαφριές αναλαμπές-λάμψεις ή/καί απώλεια μέρους της περιφερικής όρασης. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να σημαίνει ότι έχει συμβεί αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, κάτι το οποίο απαιτεί άμεση αντιμετώπιση. Οι μυοψίες θα μπορούσαν επίσης να προκληθούν από μία ρωγμή αμφιβληστροειδούς, με ή χωρίς αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς. (οφθαλμιατρος χαριλαου θεσσαλονικη – μυοψίες)

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα των μυοψιών μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Μικρoύς σχηματισμούς στην όρασή που εμφανίζονται ως σκούρα στίγματα ή εξογκώματα ή ως διαφανείς χορδές.
  • Σημεία που κινούνται όταν μετακινείτε τα μάτια σας, οπότε όταν προσπαθείτε να τα κοιτάξετε, μετακινούνται γρήγορα έξω από το οπτικό σας πεδίο.
  • Σκούρα ή ημιδιαφανή σημεία που είναι πιο αντιληπτά και αισθητά όταν κοιτάζετε ένα απλό φωτεινό φόντο, όπως έναν μπλε ουρανό ή έναν λευκό τοίχο.
  • Μικρά σχήματα ή χορδές που τείνουν να καθιζάνουν και τελικά απομακρύνονται απο τον άξονα της όρασης.

Πότε πρέπει να εξεταστείτε επειγόντως από οφθαλμίατρο

Επικοινωνήστε αμέσως με τον οφθαλμίατρο εάν παρατηρήσετε:

  • Μια ξαφνική έμφάνιση μυοψιών ή ξαφνική αύξηση των μυοψιών.
  • Αναλαμπές-λάμψεις στο ίδιο μάτι με τις μυοψίες.
  • Σκοτεινές περιοχές (σαν μαύρη κουρτίνα ή σκιά) σε οποιαδήποτε πλευρά της όρασης (απώλεια περιφερειακής όρασης).

Αιτίες

Οι μυοψίες μπορεί να προκληθούν από την κανονική διαδικασία γήρανσης ή ως αποτέλεσμα άλλων ασθενειών ή καταστάσεων όπως:

  • Αλλαγές στα μάτια που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η συναίρεση υαλοειδούς. Με την αύξηση της ηλικίας, το υαλοειδές, δηλαδή η ουσία που μοιάζει με ζελέ και βρίσκεται μέσα στο μάτι, αλλάζει. Με την πάροδο του χρόνου, το υαλώδες μερικώς ρευστοποιείται και αλλάζει σύσταση και συρρικνώνεται – μια διαδικασία που το αναγκάζει να απομακρυνθεί από την εσωτερική επιφάνεια του βολβού. Καθώς το υαλοειδές συρρικνώνεται, σταδιακά αποκτά περιοχές με αλλοιωμένη σύσταση που μοιάζουν με χορδές. Αυτές οι περιοχές εμποδίζουν μέρος του φωτός που περνά μέσα από το μάτι, δημιουργώντας μικροσκοπικές σκιές στον αμφιβληστροειδή, που γίνονται αντιληπτές ώς μυοψίες-μυγαράκια. (οφθαλμιατρος χαριλαου θεσσαλονικη – μυοψίες)

  • Φλεγμονή. Η οπίσθια ή η διάμεση ραγοειδίτιδα είναι φλεγμονή στα στρώματα του ιστού στο πίσω μέρος ή στο μέσο του ματιού. Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση φλεγμονωδών υπολειμμάτων και κυτταρικού υλικού, κάτι το οποιό γίνεται αντιληπτό ώς μυοψίες.. Μπορεί να προκληθεί από λοίμωξη, φλεγμονώδεις ασθένειες ή άλλες αιτίες.

  • Αιμορραγία στο μάτι. Η αιμορραγία στο υαλώδες μπορεί να έχει πολλές αιτίες, όπως διαβήτη, υπέρταση, απόφραξη αιμοφόρων αγγείων ή τραυματισμό. Τα κύτταρα του αίματος μέσα στο μάτι μπορεί να προκαλέσουν ως σύμπτωμα τις μυοψίες.

  • Ρωγμή στον αμφιβληστροειδή. Η ρωγμή του αμφιβληστροειδούς μπορεί να εμφανιστεί όταν το υαλώδες έλκει απότομα τον αμφιβληστροειδή με αρκετή δύναμη ώστε να τον σκίσει. Χωρίς θεραπεία, μία ρωγμή του αμφιβληστροειδούς μπορεί να οδηγήσει σε αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς. Η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς χωρίς θεραπεία μπορεί να προκαλέσει μόνιμη απώλεια όρασης.

  • Χειρουργικές επεμβάσεις και φάρμακα. Ορισμένα φάρμακα που εγχέονται στο υαλοειδές μπορούν να προκαλέσουν σχηματισμό φυσαλίδων αέρα. Αυτές οι φυσαλίδες γίνονται αντιληπτές ως σκιές έως ότου τα μάτια τις απορροφήσουν. Ορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις του υαλοειδούς περιλαμβάνουν την δημιουργία φυσαλίδων λαδιού σιλικόνης στο υαλώδες, που μπορούν επίσης να προκαλέσουν μυοψίες. (οφθαλμιατρος χαριλαου θεσσαλονικη – μυοψίες)

Παράγοντες κινδύνου

Παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης μυοψιών περιλαμβάνουν:

  • Ηλικία άνω των 50.
  • Μυωπία.
  • Τραύμα στα μάτια.
  • Επιπλοκές από χειρουργική επέμβαση καταρράκτη.
  • Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.
  • Φλεγμονή στο εσωτερικό του ματιού.

Διάγνωση

Περιλαμβάνει τον πλήρη οφθαλμολογικό έλεγχο με βυθοσκόπηση μετά απο ενστάλλαξη μυδριατικών σταγόνων, ώστε να καταστεί δυνατή η εξέταση του εσωτερικού του ματιού, του υαλοειδούς και του αμφιβληστροειδούς.

Θεραπεία

Οποιαδήποτε υποκείμενη αιτία των μυοψιών, όπως αιμορραγία από διαβήτη ή φλεγμονή, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές οι μυοψίες δεν χρειάζονται θεραπεία, ειδικά όταν προκαλούνται απο την φυσιολογική γήρανση του υαλοειδούς. Οι μυοψίες μπορεί να είναι ενοχλητικές και η προσαρμογή σε αυτές μπορεί να πάρει χρόνο. Συνήθως γίνονται λιγότερο αισθητές με την πάροδο του χρόνου. (οφθαλμιατρος χαριλαου θεσσαλονικη – μυοψίες)

Πότε συνίσταται χειρουργική θεραπεία

Εάν οι μυοψίες παρόλα αυτά είναι τόσο έντονες και ενοχλητικές, κάτι που σπάνια συμβαίνει, μπορεί να χρειαστεί θεραπεία. Οι επιλογές μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Χειρουργική επέμβαση για την απομάκρυνση του υαλοειδούς. Με αυτή την επέμβαση αφαιρείται το υαλοειδές μέσω μιας μικρής τομής και αντικαθίσταται από κάποια άλλη ουσία, όπως το έλαιο σιλικόνης, προκειμένου το μάτι να διατηρήσει το σχήμα του. Η χειρουργική επέμβαση ενδέχεται να μην απομακρύνει όλες τις μυοψίες και μπορεί να αναπτυχθούν νέες μυοψίες μετά τη χειρουργική επέμβαση. Οι κίνδυνοι μιας υαλοειδεκτομής περιλαμβάνουν ,μεταξύ άλλων, την αιμορραγία και ρωγμές του αμφιβληστροειδούς.

  • Χρήση λέιζερ για να διασπάσει τις περιοχές του υαλοειδούς που προκαλούν μυοψίες. Με τη χρήση ειδικού λέιζερ στοχεύονται οι περιοχές του υαλοειδούς, οι οποίες είναι υπευθυνές για τις μυοψίες, κάτι το οποίο μπορεί να τις διασπάσει και να τις κάνει λιγότερο αισθητές. Μερικοί άνθρωποι που κάνουν αυτήν τη θεραπεία αναφέρουν βελτιωμένη όραση. Άλλοι παρατηρούν μικρή ή καθόλου βελτίωση. Οι κίνδυνοι της θεραπείας με λέιζερ περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την βλάβη στον αμφιβληστροειδή εάν το λέιζερ στοχεύσει εσφαλμένα. Η χειρουργική επέμβαση με λέιζερ για τη θεραπεία των μυοψιών χρησιμοποιείται σπάνια. (οφθαλμιατρος χαριλαου θεσσαλονικη – μυοψίες)

Διαβάστε περισσότερα σχετικά με τις παθήσεις του οφθαλμού στην σελίδα των οφθαλμικών παθήσεων.

Καλέστε Μας phone
Viber viber
Email
chat Επικοινωνία