Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

οφθαλμιατρος χαριλαου θεσσαλονικη – οφθαλμική ημικρανία

οφθαλμιατρος χαριλαου πυλαια καλαμαρια τουμπα - οφθαλμική ημικρανία

οφθαλμική ημικρανία και ημικρανία με αύρα

Η οφθαλμική ημικρανία και η ημικρανία με αύρα είναι καταστάσεις που χαρακτηρίζονται από προσωρινή μείωση όρασης ή ακόμη και προσωρινή απώλεια όρασης. (οφθαλμιατρος χαριλαου θεσσαλονικη – οφθαλμική ημικρανία)

Οι οφθαλμικές ημικρανίες προκαλούνται από μειωμένη ροή αίματος ή σπασμό αιμοφόρων αγγείων στον αμφιβληστροειδή ή στα αγγεία που βρίσκονται πίσω από το μάτι.

Σε μια οφθαλμική ημικρανία, η όραση στο προσβεβλημένο μάτι γενικά επιστρέφει στο φυσιολογικό περίπου μέσα σε μια ώρα. Οι οφθαλμικές ημικρανίες μπορεί να είναι ανώδυνες ή μπορεί να εμφανιστούν μαζί με (ή μετά από) πονοκέφαλο ημικρανίας.

Ο όρος “οφθαλμική ημικρανία” χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει μια πιό κοινή και συχνή (και ακίνδυνη) κατάσταση – που ονομάζεται ημικρανία με αύρα. Η ημικρανία με αύρα χαρακτηρίζεται από προσωρινές διαταραχές της όρασης, που γενικά διαρκούν 10 έως 45 λεπτά.

Σε αντίθεση με τις οφθαλμικές ημικρανίες, μια ημικρανία με αύρα επηρεάζει συνήθως και τα δύο μάτια.

συμπτώματα

Τα συμπτώματα της οφθαλμικής ημικρανίας περιλαμβάνουν γενικά ένα μικρό τυφλό σημείο που επηρεάζει την κεντρική όραση στο ένα μάτι. Αυτό το τυφλό σημείο μεγαλώνει, καθιστώντας αδύνατη την οδήγηση με ασφάλεια ή την ανάγνωση με το προσβεβλημένο μάτι. (οφθαλμιατρος χαριλαου θεσσαλονικη – οφθαλμική ημικρανία)

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να επηρεαστεί ολόκληρο το οπτικό πεδίο του ενός ματιού. Γενικά, το επεισόδιο διαρκεί λιγότερο από μία ώρα.

Τα συμπτώματα της ημικρανίας με αύρα μπορεί να ποικίλουν και μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Εμφανίζεται συχνά ξαφνικά και μπορεί να δημιουργήσει την αίσθηση της όρασης μέσα από ένα ραγισμένο παράθυρο. Η αύρα της ημικρανίας συνήθως κινείται στο οπτικό πεδίο και εξαφανίζεται εντός 30 λεπτών.
  • Ένα τυφλό σημείο που τρεμοπαίζει στο κέντρο ή κοντά στο κέντρο του οπτικού πεδίου.
  • Ένας κυματιστός ή σχήματος ζίγκ-ζάγκ δακτύλειος φωτός που περιβάλλει ένα κεντρικό τυφλό σημείο.
  • Ένα τυφλό σημείο που καταλαμβάνει σιγά σιγά το οπτικό πεδίο
  • Τα συμπτώματα μιας ημικρανίας με αύρα συνήθως επηρεάζουν και τα δύο μάτια και διαρκούν 30 – 45 λεπτά ή λιγότερο. Πονοκέφαλος μπορεί να εμφανιστεί λίγο μετά ή πρίν την υποχώρηση των συμπτωμάτων μιας ημικρανίας με αύρα. Υπάρχει και η πιθανότητα να μην εμφανιστεί καθόλου πονοκέφαλος.

Εάν ξαφνικά αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε είδος τυφλού σημείου στο οπτικό σας πεδίο, καλέστε ή συμβουλευτείτε αμέσως τον οφθαλμίατρο για να διαπιστωθεί εάν είναι κάτι αβλαβές ή πιθανώς ένδειξη κάτι πιο σοβαρού, όπως η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς. (οφθαλμιατρος χαριλαου θεσσαλονικη – οφθαλμική ημικρανία)

αιτίες

Οι οφθαλμικές ημικρανίες πιστεύεται ότι έχουν τις ίδιες αιτίες με τους πονοκεφάλους της ημικρανίας.

Οι πονοκέφαλοι της ημικρανίας έχουν γενετικό υπόβαθρο και ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι έως και το 70% των ατόμων που πάσχουν από τη διαταραχή έχουν κάποιο οικογενειακό ιστορικό πονοκεφάλων ημικρανίας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι πονοκέφαλοι της ημικρανίας φαίνεται να προκαλούνται από την ενεργοποίηση ενός μηχανισμού στον εγκέφαλο, που απελευθερώνει φλεγμονώδεις ουσίες και προφλεγμονώσεις κυτταροκίνες γύρω από τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία στο κεφάλι και στον εγκέφαλο.

Απεικονιστικές μελέτες αποκάλυψαν μεταβολές στη ροή του αίματος στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια οφθαλμικών ημικρανιών και ημικρανιών με αύρα. Παρόλα αυτά παραμένει άγνωστος ο ακριβής λόγος που συμβαίνει αυτό. Επίσης άγνωστο είναι το πώς επέρχεται η αυτόματη υποχώρηση των οφθαλμικών ημικρανιών και των ημικρανιών με αύρα. (οφθαλμιατρος χαριλαου θεσσαλονικη – οφθαλμική ημικρανία)

Οι συνηθισμένοι εκλυτικοί παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν σε ένα άτομο την ημικρανία με αύρα ή/και την οφθαλμική ημικρανία περιλαμβάνουν:

  • Ορισμένα τρόφιμα, όπως τυριά μεγάλης ωρίμανσης, καφεϊνούχα ποτά, κόκκινο κρασί, καπνιστό κρέας, αλλαντικά και σοκολάτα.
  • Πρόσθετα τροφίμων, όπως το γλουταμινικό νάτριο (MSG) και τα τεχνητά γλυκαντικά μπορούν επίσης να προκαλέσουν ημικρανίες σε μερικούς ανθρώπους.
  • Άλλοι πιθανοί παράγοντες που προκαλούν ημικρανία περιλαμβάνουν τον καπνό του τσιγάρου, τα αρώματα και άλλες έντονες οσμές, έντονα φώτα/ έντονο φώς ή τρεμοπαίγματα του φωτός, έλλειψη ύπνου και συναισθηματικό στρες.

θεραπεία και πρόληψη

Όπως ήδη αναφέρθηκε, οι οπτικές διαταραχές που προκαλούνται από τις οφθαλμικές ημικρανίες και από την ημικρανία με αύρα συνήθως εξαφανίζονται εντός μίας ώρας ή λιγότερο χωρίς θεραπεία.

Εάν εκτελείτε εργασίες που απαιτούν ευκρινή όραση, όταν εμφανίζεται η οφθαλμική ημικρανία ή η ημικρανία με αύρα, σταματήστε αυτό που κάνετε και χαλαρώστε έως ότου η όραση επιστρέψει στο φυσιολογικό.

Όταν οδηγείτε, σταθμεύστε στην άκρη του δρόμου και περιμένετε να περάσουν εντελώς οι διαταραχές της όρασης.

Εάν αντιμετωπίσετε οπτικές διαταραχές που συνοδεύονται από ημικρανία, επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρο για να αξιολόγηθεί η κατάσταση σας και να γίνει διαχωρισμός (διαφορική διάγνωση) από άλλα πιθανως σοβαρότερα νοσήματα του οφθαλμού. (οφθαλμιατρος χαριλαου θεσσαλονικη – οφθαλμική ημικρανία)

Μπορεί να χρειαστεί αλλαγή των καθημερινών συνηθειών και μείωση των εκλυτικών παραγόντων, προκειμένου να μειωθεί η συχνότητα των ημικρανιών. Σε σοβαρές περιπτώσεις προτείνεται φαρμακευτική αγωγή.

οφθαλμιατρος χαριλαου – οφθαλμική ημικρανία

Διαβάστε περισσότερα για τις παθήσεις του οφθαλμού στην σελίδα των οφθαλμικών παθήσεων.

Καλέστε Μας phone
Viber viber
Email
chat Επικοινωνία