Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΜΕΘΟΔΟΙ lASER

οφθαλμιατρος θεσσαλονικη - lasik prk

Η διόρθωση των διαθλαστικών ανωμαλιών με την διαθλαστική χειρουργική, μετά από μια εμπειρία 30 και πλέον ετών παγκοσμίως, έχει καθιερωθεί ως μόνιμη, ασφαλής και οικονομική λύση σχεδόν σε όλες τις διαθλαστικές ανωμαλίες (μυωπία, αστιγματισμός, υπερμετρωπία, πρεσβυωπία). Με αυτήν επιτυγχάνεται η ανεξαρτησία των ασθενών από τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα της ζωής τους.

Οι 2 πιό συχνές μέθοδοι διόρθωσης των διαθλαστικών ανωμαλιών με laser είναι η Femto-Lasik και η Trans-PRK (περιγράφονται παρακάτω). Κοινό χαρακτηριστικό και των 2 μεθόδων είναι η διεκπεραίωση της διαδικασίας της επέμβασης αποκλειστικά με την χρήση Laser ΧΩΡΙΣ την χρήση οποιουδήποτε μηχανικού μέσου (λεπίδας, μαχαιριδίου, νυστεριού, βελόνας κτλ). Τόσο η Femto-Lasik όσο και η TransPRK πραγματοποιούνται με τοπική αναισθησία με σταγόνες (χωρίς αναισθητική ένεση).

Μέθοδος Femto-Lasik

Lasik PRK

Με τη μέθοδο Femto-Lasik (Laser In Situ Keratomileusis) μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η μυωπία (έως 8 βαθμούς – σε εξαιρετικές περιπτώσεις μέχρι 10) , η υπερμετρωπία (μέχρι 4-5 βαθμούς)  και ο αστιγματισμός (μέχρι 5-6 βαθμούς). Σε καθε περίπτωση παίζουν ρόλο και τα αποτελέσματα των προεγχειρητικών εξετάσεων (πάχος κερατοειδούς, καμπυλότητα κερατοειδούς, δεδομένα τοπογραφίας κερατοειδούς κ.α.), οπότε τα παραπάνω όρια μπορεί να είναι μεγαλύτερα ή μικρότερα αναλόγως της περίπτωσης.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης τέμνεται μια λεπτή μεμβράνη-κρημνός (flap) στον κερατοειδή με τη βοήθεια του Femto Laser. Ακολουθεί η εφαρμογή του Excimer Laser στο στρώμα του κερατοειδούς και στο τέλος επανατοποθετείται το flap στην επιφάνεια του στρώματος.

Η μέθοδος διόρθωσης Femto-Lasik παρουσιάζει το πλεονέκτημα ότι ο κρημνός (flap) σχηματίζεται με την βοήθεια ειδικού συστήματος laser, ενώ καμιά λεπίδα ή νυστέρι δεν έρχεται σε επαφή με τα μάτια (all-laser LASIK, bladeless LASIK). Η μέθοδος Femto-Lasik αποτελεί την συχνότερη μέθοδο διόρθωσης των διαθλαστικών ανωμαλιών μαζί με την μέθοδο TransPRK (βλέπε παρακάτω).  

Η διάρκεια της επέμβασης Femto-Lasik δεν υπερβαίνει τα 7 λεπτά στο κάθε μάτι, είναι ανώδυνη και δεν χρησιμοποιούνται ράμματα. Τις πρώτες 3-4 ώρες μετεγχειρητικά υπάρχει αίσθηση καύσου, δακρύρροια και ήπια φωτοφοβία, ενοχλήσεις οι οποίες σταδιακά υποχωρούν. 

Η αποκατάσταση της όρασης είναι σχεδόν άμεση, ενώ η ποιότητα της όρασης συνεχίζει να βελτιώνεται για περίπου ένα μήνα- είναι όμως ήδη πάρα πολύ καλή από την 1η μετεγχειρητική ημέρα.

Μέθοδος TransPRK 

Lasik PRK-οφθαλμιατρος θεσσαλονικη χαριλαου πυλαια καλαμαρια τουμπα

Στη μέθοδο TransPRK (Transepithelial PRK ή no touch PRK) γίνεται αφαίρεση του επιθηλίου του κερατοειδούς με τη βοήθεια του Excimer Laser και στη συνέχεια πραγματοποιείται εφαρμογή του Laser στο στρώμα του κερατοειδούς. Η μέθοδος TransPRK αποτελεί την συχνότερη μέθοδο διόρθωσης των διαθλαστικών ανωμαλιών μαζί με την μέθοδο Femto-Lasik (περιγράφηκε παραπάνω).  

Η μέθοδος TransPRK συνήθως χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις που ο κερατοειδής εμφανίζει μειωμένο πάχος – αναλογικά  με το βάθος φωτοεκτομής που απαιτείται- για την διόρθωση των βαθμών της διαθλαστικής  ανωμαλίας του ασθενούς ή σε άτομα στα οποία απαιτείται σχετικά άμεση επιστροφή σε έντονη σωματική δραστηριότητα (αθλητές, καταδρομείς κτλ.). Η διάρκεια της επέμβασης είναι 5 λεπτά στο κάθε μάτι.

Μέχρι να αναγεννηθεί το επιθήλιο του κερατοειδούς (περίπου 3-5 ημέρες) υπάρχουν συμπτώματα φωτοφοβίας, αίσθησης ξένου σώματος και δακρύρροιας τα οποία σταδιακά βελτιώνονται.  Για την μείωση των συμπτωμάτων μετά την επέμβαση τοποθετείται ειδικός φακός επαφής για 3-5 ημέρες.

Η επανάκτηση της όρασης είναι βαθμιαία. Η επιστροφή στις συνήθεις δραστηριότητες γίνεται μετά από 4-5 ημέρες. Η τελική οπτική οξύτητα μετά από 1-6 μήνες δεν διαφέρει απ’ την όραση της μεθόδου Femto-Lasik. Σε πολύ πρόσφατες έρευνες μάλιστα, όπου αναλύθηκαν ποιοτικές παράμετροι της οράσεως (εκτροπές μετωπικού κύματος υψηλής τάξης – εμφάνιση ανώμαλου αστιγματισμού) φαίνεται ότι η μέθοδος TransPRK είναι τουλάχιστον το ίδιο καλή με την μέθοδο Femto-Lasik.

Πλεονέκτημα της μεθόδου TransPRK είναι ότι ο κερατοειδής μετά την επέμβαση μένει δομικά ισχυρότερος σε σχέση με την μέθοδο Femto-Lasik, καθώς δεν υπάρχει δημιουργία κρημνού-flap. Για αυτό τον λόγο η TransPRK αποτελεί μέθοδο εκλογής σε περιπτώσεις που απαιτείται σχετικά άμεση επιστροφή σε έντονη σωματική δραστηριότητα (αθλητές, καταδρομείς κτλ.), ή σε περιπτώσεις ατόμων που ασχολούνται με extreme sports.

Ένθεση ενδοφακών

Οι ασθενείς που αδυνατούν για κάποιο λόγο να υποβληθούν σε θεραπεία με Laser για τη διόρθωση της αμετρωπίας τους (μυωπίας > 10D – λεπτός κερατοειδής – υπερμετρωπίας > 5D) μπορούν να υποβληθούν, υπό κάποιες προϋποθέσεις, σε επέμβαση τοποθέτησης ενδοφακού με πολύ καλή ποιότητα όρασης μετεγχειρητικά.

Καλέστε Μας phone
Viber viber
Email
chat Επικοινωνία