Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΕΝΔΟΫΑΛΟΕΙΔΙΚΕΣ ΕΝΕΣΕΙΣ

ενδοϋαλοειδικές ενέσεις ενεση εγχυση

Τι είναι;

Τι ακριβώς είναι οι ενδοϋαλοειδικές ενέσεις (έγχύσεις);

Πρόκειται για μια επέμβαση, κατά την οποία πραγματοποιείται ένεση στο εσωτερικό του ματιού (υαλοειδές) μιας φαρμακευτικής ουσίας, αναλόγως της υποκείμενης πάθησης. Συνήθως οι ενδοϋαλοειδικές ενέσεις πραγματοποιούνται στα πλαίσια αντιμετώπισης παθήσεων της ωχράς κηλίδας.

Οι ενέσεις πραγματοποιούνται από εξειδικευμένο χειρουργό οφθαλμιάτρο, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους και κατά την όλη διαδικασία ακολουθούνται αυστηροί κανόνες αντισηψίας.

Ενδείξεις

Ποιές είναι οι ενδείξεις και πως λειτουργούν οι ενδοϋαλοειδικές εγχύσεις;

Παθήσεις όπως η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και άλλες αγγειακές και φλεγμονώδεις παθήσεις του οφθαλμού αποτελούν τις συχνότερες ενδείξεις για την διενέργεια ενδοϋαλοειδικών εγχύσεων.

Αποτελέσματα

Ποια είναι τα αποτελέσματα της θεραπείας με ενδοϋαλοειδικές ενέσεις;

Με τις ενδοϋαλοειδικές εγχύσεις των νέων anti-VEGF φαρμάκων επιτυγχάνεται βελτίωση της όρασης στους μισούς περίπου ασθενείς ενώ αποτρέπεται η περαιτέρω επιδείνωση της όρασης στο 90% των ασθενών. Τα προαναφερθέντα αποτελέσματα εξαρτώνται από το μέγεθος αλλά και την παλαιότητα της αρχικής βλάβης, ενώ σε πολλές περιπτώσεις απαιτούνται επανειλλημένες εγχύσεις για να διατηρηθεί το επιτυχές αποτέλεσμα.

Πρίν την ένεση

Τι πρέπει να κάνετε πριν υποβληθείτε σε ενδοϋαλοειδική ένεση;

  • λάβετε κανονικά την φαρμακευτική αγωγή για τυχόν άλλα προβλήματα υγείας που έχετε
  • αναφέρετε στον γιατρό σας τυχόν αλλεργίες σε φάρμακα ή ιατρικά προβλήματα που πιθανώς να έχετε
  • ακολουθείστε οποιαδήποτε άλλη οδηγία σας δώσει ο γιατρός σας

Μετά την ένεση

Ακολουθείστε ακριβώς τις οδηγιές του γιατρού σας όσο αφορά την πιθανή ενστάλλαξη σταγόνων μετά από την ένεση καθώς και για τους απαραίτητους επανελέγχους.

Καλέστε Μας phone
Viber viber
Email
chat Επικοινωνία